Hlavní obsah

V Česku za první tři čtvrtletí přibylo přes 18 tisíc lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za první tři čtvrtletí letošního roku v České republice přibylo více než 18 tisíc obyvatel. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stojí za zvýšením populace zejména migrace, ale i skutečnost, že bylo více narozených než zemřelých. Celkový počet obyvatel vzrostl na 10 572 400.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

„Většinu přírůstku zajistilo kladné saldo zahraničního stěhování (12 600 osob), z jedné třetiny přispěla k vyššímu počtu obyvatel přirozená měna,” uvedli v pondělí statistici. Počet zemřelých (79 tisíc) byl o šest tisíc nižší než počet živě narozených dětí (84 tisíc).

Mimo manželství se narodilo přes 41 tisíc dětí, co představuje téměř 49 procent všech novorozenců. Nejčastěji rodily ženy ve věku 30 a 31 let.

Průměrný věk zemřelých mužů byl 72,2 roku, ženy žily v průměru 79,1 roku. „Před dosažením prvního roku života zemřelo 239 dětí, o 33 více než v období leden až září 2015,” připomněl ČSÚ. Kvůli tomu se kojenecká úmrtnost zvýšila na 2,8 ‰ (proti 2,4 ‰ ve stejném období o rok dříve).

Do ČR míří zejména Slováci a Ukrajinci

Češi do září uzavřeli přes 43 tisíc manželství. V téměř 69 procentech případů se jednalo o svobodné snoubence. Počet rozvodů statistici vyčíslili na více než 19 tisíc. Průměrná doba trvání rozvedených manželství byla 14,8 roku.

Nejčastěji se letos rozváděli lidé v devátém roce trvání manželství. Podle statistiků to bylo dáno především vysokým počtem sňatků uzavřených v roce 2007.

V rámci migrace se do ČR se za prvních devět měsíců přistěhovalo přes 27 tisíc osob, naopak 15 tisíc lidí z republiky odešlo. Nejčastěji se do Česka stěhovali lidé ze Slovenska a z Ukrajiny, ze země pak mířili především Češi, Ukrajinci a Rusové.

Mezi přistěhovalými i vystěhovalými převažovali muži nad ženami.

Reklama

Výběr článků

Načítám