Hlavní obsah

V Havířově pomohou s likvidací potkanů sovy

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Havířovská radnice se rozhodla bojovat s potkany netradičním způsobem. S jejich likvidací mají pomoci sovy. Vedení města doufá, že by sovy, konkrétně puštíci obecní, mohli také pomoci snížit počet holubů v ulicích.

Foto: Profimedia.cz

Puštík obecný

Článek

„Puštík obecný se živí drobnými hlodavci a dle našich informací díky dlouhým drápům, značné síle a odvaze dokáže přemoci i kořist velikosti potkana nebo holuba. Nenachází však snadno vhodné útočiště k hnízdění, protože využívá dutiny starých stromů, kterých není v dnešní přírodě nazbyt. Proto jsme ve městě rozmístili 10 budek a doufáme, že v nich puštíci zahnízdí,“ sdělila Právu havířovská mluvčí Jana Dybová.

Dodala, že za výrobu a instalaci sovích budek plus vytipování vhodných lokalit město zaplatilo kolem 20 tisíc korun. Největší problémy s potkany má Havířov v blízkosti kanalizací, kontejnerových stání a kolem obytných domů. „Prostě všude tam, kde je pro potkany dostatečné množství potravy,“ podotkla Dybová.

Sovy mohou pomoci i s holuby

Pokud se nová metoda likvidace potkanů v Havířově osvědčí, tak je město připraveno pořídit i další soví budky. „Samozřejmě v rámci boje s potkany využíváme i deratizaci, kterou provádí specializovaná firma. Chtěli jsme ale najít i jiné možnosti likvidace potkanů než je chemická cesta,“ vysvětlila havířovská mluvčí s tím, že příjemným bonusem by bylo, kdyby se puštíkům obecným podařilo snížit ve městě i výskyt holubů.

„Ve spolupráci s ochránci přírody, vlastníky a správci objektů zajišťujeme samozřejmě kontrolu půdních prostor bytových domů. Když se zde najdou hnízdiště holubů, tak město zajišťuje i jejich následný odchyt do klecí,“ dodala Dybová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám