Hlavní obsah

Premiér se probudil. Pravice kritizuje Sobotku za plán na daňovou revoluci

– Praha
Novinky, zpe

Pravicové ODS i TOP 09 se obuly do premiéra a šéf soc. dem. Bohuslava Sobotky za jeho předvolební program, který stojí především na změně daní. Lídři obou stran - Petr Fiala i Miroslav Kalousek podotkli, že ČSSD to mohla prosadit během tří let svého vládnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva šéfové ODS a TOP 09 Petr Fiala a Miroslav Kalousek

Článek

„Pan premiér se na konci svého funkčního období probudil. Roky ve vládě ustupoval Agrofertu a teď volá po radikální změně... Zní to směšně,“ komentoval na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek to vidí podobně. „Je to předvolební rétorika. Pan premiér měl tři roky, aby něco takového realizoval, když vyhrál volby,“ konstatoval Kalousek.

To, co navrhuje Sobotka, je podle lídra topky přerozdělování bídy. Sobotka chce snížit daně pro lidi s nižšími příjmy, progresivní daň pro firmy a chce prosadit vyšší valorizaci penzí.

Je důležité snižovat vedlejší náklady práce, tedy sociální a zdravotní pojištění
Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Exministr financí zároveň avizoval, že daňový program jeho strany bude stát v podstatě na těch principech, které Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka zrušili.

„To je absolutní zjednodušení, jedna sazba, jednotné kontrolní a inkasní místo. Zátěž je potřeba snižovat ne na dani z příjmu fyzických osob, ale je důležité snižovat vedlejší náklady práce, tedy sociální a zdravotní pojištění,“ řekl Novinkám Kalousek. Dodal, že jedině to je cesta ke konkurenceschopnosti a prosperitě.

Sobotkův plán zkritizoval také ministr financí Andrej Babiš (ANO). ČSSD podle něj chce vyhnat z ČR firmy, které dávají lidem práci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám