Hlavní obsah

Babišova politika jde proti zájmům dolních deseti miliónů, řekl Sobotka za zavřenými dveřmi

– Praha
Právo, Novinky, kab, zpe

Premiér a předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) na sobotním jednání Ústředního výkonného výboru navrhl delegátům strany směr, kterým by se měla partaj ubírat. Postavit by se ČSSD měla nyní zejména za zaměstnance, seniory a rodiny s dětmi. Podle informací Práva se pustil také do svého konkurenta - hnutí ANO Andreje Babiše.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Andrej Babiš a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

ČSSD bude prosazovat vyšší mzdy, nižší daně pro lidi s nižšími příjmy a vyšší valorizaci penzí. Soc. dem. nyní do voleb nechce neustále navrhovat ve vládě kompromisy a pustí se i do ostrých politických střetů.

BEZ KOMENTÁŘE: Podívejte se, jak to vypadá v sále, kde jednají špičky ČSSDVideo: Barbora Zpěváčková

Ty se očekávají zejména s hnutím ANO a jeho šéfem Andrejem Babišem. Podle informací Práva Sobotka navrhuje, aby ČSSD prosadila valorizaci penzí o inflaci a polovinu růstu reálných mezd. Nyní se důchody valorizují o inflaci a třetinu růstu reálných mezd.

ČSSD versus ANO

„Projev předsedy byl jednoznačný. Volby budou o boji ČSSD versus ANO, že to nebude o žádné třetí straně. Druhá část projevu byla o tom, že lidem má v kapse zůstat více peněz. Zaplatit by to měli ti, kteří za posledních deset let odváděli zisky ven,“ komentoval tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Tři roky jsme byli ti, kteří dělali kompromisy. Ale nastává čas říci, tady jsou naše limity. Jsou věci, které budeme hájit za každou cenu,“ podotkl Prouza, o kterém se spekuluje, že by měl být novým volebním manažerem ČSSD. On sám to potvrdit nechtěl. „Bude se volit v lednu, uvidíme,“ řekl.

Sobotka chce progresivní daně

Sobotka zopakoval delegátům ÚVV také svůj plán jít do voleb s návrhem daňové reformy a zavedení progresivních daní. Nižší daně by měli platit lidé s nízkými a průměrnými příjmy – zaměstnanci i malí podnikatelé. Vyšší daně by naopak měli odvádět ti nejbohatší.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Šéf kabinetu zároveň zkritizoval koaliční hnutí ANO za to, že si přivlastňuje zásluhy ministrů ČSSD. „Babišova politika jde proti zájmům dolních deseti miliónů,“ zaznělo podle informací Práva z úst premiéra při jeho projevu. Ministr financí Babiš je podle Sobotky součástí ekonomických elit posledních 25 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám