Hlavní obsah

Sobotka: Musíme rozbít daňový systém. Chce to daňovou revoluci

Novinky, Barbora Zpěváčková

Premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro Novinky.cz před sobotním jednáním Ústředního výkonného výboru ČSSD hovořil o plánovaných změnách v daňovém systému i o programových změnách soc. dem.

Bohuslav Sobotka o uzavřeném jednání ÚVVVideo: Novinky

 
Článek

Pane premiére, proč bude jednání ÚVV za zavřenými dveřmi?

Sociální demokracie se musí poradit, jak nejlépe reagovat na výsledky krajských a senátních voleb. Chci informovat naše členy o tom, co je potřeba udělat, představit jasný plán, jak teď budou sociální demokraté postupovat. Je důležité, abychom mohli vést otevřenou vnitrostranickou diskuzi. Vůbec se nebráním kritice, nebráním se tomu, abychom otevřeně, tvrdě diskutovali - ale uvnitř soc. dem. To, co se mi nelíbí, je, že se ty věci ventilují v médiích. Myslím, že to ČSSD zbytečně poškozuje.

Tím narážíte především na vaše dva největší kritiky - jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu a šéfa ústavně-právní výboru Jeronýma Tejce.

Oni jsou dva a pořád se to opakuje stále dokola. Já s nimi nebudu polemizovat v médiích. Mají šanci kandidovat do vedení sociální demokracie, ať se ta diskuze odehraje na půdě strany. To, co teď potřebujeme, je sjednocená sociální demokracie.

Předpokládáte bouřlivou debatu a proto uzavřené jednání?

Určitě je na místě, aby byla bouřlivá. Chtěl bych, aby byl na ÚVV prostor, kde bude možné si věci otevřeně vyříkat, jsem k tomu připraven a na to jednání se těším. Tady se rozhoduje, jestli sociální demokracie bude mít šanci ovlivňovat vývoj v naší zemi v příštích letech. Myslím, že jsme jediná šance pro lidi se středními a nízkými příjmy, pro lidi s průměrnými platy, pro rodiny s dětmi, pro seniory. Pokud sociální demokracie nebude mít schopnost řídit korigovat politiku vlády, tak všichni tito lidé na tom budou hůř. Když se podíváte na plány pravice, na to, co dělá ANO v krajských koalicích tam, kde se dalo dohromady s pravicovými stranami, tak pro obyčejné normální lidi by se mohla jejich budoucnost výrazně zhoršit.

Co chcete delegátům říct?

Chci popsat, co se stalo v krajských volbách, které faktory ovlivnily výsledek soc. dem. Chci členům říci, že to, co teď budeme muset udělat, nemůže být žádná kosmetika, pokud jde o nový program. Dám konkrétní příklad, který se týká daňové oblasti. Nechci kosmetické změny a úpravy stávajícího systému. On byl totiž v posledních letech budován zejména těmi velkými, bohatými, kteří si během pravicových vlád vylobbovali výrazné změny v daních, které jim ulevily, a přenesly daňové zatížení na ty slabší. Nemůžeme dál udržovat tento daňový systém, musíme ho rozbít. Chce to daňovou revoluci. Přechod k daňové progresi, několik daňových pásem, menší daně pro lidi s průměrným a podprůměrným platem. Ale chci také daňovou progresi pro firmy. Není důvod, aby velké nadnárodní firmy platily stejnou daňovou sazbu jako malé začínající podniky.

Bohuslav Sobotka o programových změnáchVideo: Novinky

Dříve jste mluvil o tom, že váš program by měl být do zelena se zaměřením na mladé lidi a městské voliče. To už tedy neplatí?

Nechci je opomíjet, proto jsem inicioval vytvoření skupiny mladých expertů, kteří připravují doporučení týkající se mladých voličů i ekologické politiky. Ale nejsou to hlavní směry, na které se budeme soustředit.  Další dvě oblasti, které chci zmínit, jsou rodiny s dětmi a senioři. Nelíbí se nám, že nárok na dětské přídavky mají jenom ty nejchudší rodiny. Chceme, aby na ně měly nárok i pracující rodiny, které patří ke středním vrstvám. Chceme, aby se změnil systém valorizace penzí, aby nebyla podle třetiny růstu průměrných mezd, ale podle poloviny. To jsou zásadní změny. Nejsou jediné. V zásadě musíme mít nový program.

Myslíte, že tyto návrhy umlčí vnitrostranické kritiky a přitáhnou dostatek voličů?

Nechci umlčovat vnitrostranické kritiky. Pouze chci, aby se debata vedla na půdě soc. dem. a neoslabovali jsme se navenek. Tohle přece nikdo u ANO nebo lidovců nedělá. Nedávají rozhovory do novin, kde by útočili na vedení vlastní politické strany. Opozice ve straně má plné právo uplatnit své názory, mají plné právo, aby kandidovali, aby převzali odpovědnost, pokud k tomu mají dostatek odvahy, energie a nové nápady. Já jsem těch nových nápadů příliš neslyšel.

Pokud jde o získávání voličů - lidí, kteří nedosahují na průměrný plat, jsou v naší zemi dvě třetiny. To je obrovská příležitost, velké množství hlasů. Nechci udělat chybu, jakou velmi často udělali naši kolegové na západě, že se soustředili na marginální témata a nechali stranou starosti, které mají normální lidi, co chodí do práce. S tím souvisí i náš tlak na zvyšování mezd, potřebujeme změnit charakter ekonomiky, která je založená na tom, že kapitál využívá nízkou cenu práce. Musíme změnit to, že naši lidé pobírají třetinové mzdy oproti jejich kolegům za hranicemi v Německu nebo Rakousku.

Bohuslav Sobotka o Andreji BabišoviVideo: Novinky

Věříte stále, že na podzim v parlamentních volbách porazíte hnutí ANO? Poslední průzkum pro Českou televizi dává Babišovu hnutí přes 33 procent, sociální demokracii 14.

Průzkumy jsou jedna věc, realita a rozhodnutí voličů bude věc jiná. V krajských volbách se nerozhodovalo o vládě, rozhodovalo se o tom, jak budou jednotlivé kraje. Teď se bude rozhodovat o vládě, teď půjde do tuhého a lidé ovlivní svůj osud v příštích letech. Pokud rodiny s dětmi, senioři chtějí mít zastání ve vládě, pak mají jedinou možnost - volit soc. dem. ČSSD je jedinou politickou stranou, která má šanci porazit hnutí ANO. Nikdo jiný v tom pelotonu tu šanci ani teoretický nemá.

V poslední době jste měli s ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem dost vyostřené vztahy. Jak jste na tom teď?

Ten přístup je profesionální, i když v koalici byly spory o postupu ministra financí ve vztahu k EET. Daňový balíček se už letos hlasovat nebude, takže došlo na naše argumenty, že ta nejistota teď bude několikaměsíční. Ale dokázali jsme se shodnout na státním rozpočtu, prošel hladce. Podobně budeme hlasovat o klíčových zákonech. I když máme s Andrejem Babišem rozdílné názory na daně nebo podporu rodin s dětmi, tak určitě nebudeme mít rozdílné názory na to, že vláda má dokončit svůj mandát a neměli bychom utíkat od odpovědnosti. A když jsme voličům slíbili, že zajistím čtyři roky stability a rozumné práce vládního týmu, tak bychom to měli dotáhnout do konce. I když budeme kandidovat proti sobě, tak ve všech třech koaličních stranách je dostatek vůle k tomu, aby vláda dokončila svoji práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám