Hlavní obsah

Širší vedení ČSSD se asi poštěká

Právo, Karolina Brožová

Kritice se premiér Bohuslav Sobotka a jeho tým na sobotním ostře sledovaném jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD zřejmě nevyhnou. Že by se ho ale straníci pokusili sesadit, se podle všeho bát nemusí.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc

Článek

S projevem hodlají vystoupit i Sobotkovi čelní oponenti – poslanec Jeroným Tejc a jihočeský hejtman Jiří Zimola. K odvolávání kohokoliv z grémia strany by však dojít nemělo. Strana se snaží sjednotit, o novém vedení navíc bude hlasovat už za tři měsíce na volebním sjezdu.

„Očekávám otevřenou a věcnou debatu, podobně, jako jsem ji zažil na předcházejících pěti krajských nominačních konferencích. ČSSD se musí sjednotit a mobilizovat své voliče. Připravit nový program a vyhrát volby. O tom budu zítra mluvit. Vyvolávání vnitrostranických sporů je spolehlivá cesta do slepé uličky a k volební porážce,“ řekl Právu Sobotka.

Nedávalo by proto smysl, abychom hlasovali o personálních změnách nyní na ÚVV.
Jeroným Tejc

První místopředseda soc. dem. Milan Chovanec se domnívá, že zprávy o nesouladu uvnitř strany jsou spíše jen přáním médií než realitou. „Osobně ani praní špinavého prádla, ani odvolávání nečekám,“ napsal Právu.

Konflikty nikdo v ČSSD neplánuje ani podle Tejce. „Sjezd je za tři měsíce. Nedávalo by proto smysl, abychom hlasovali o personálních změnách nyní na ÚVV. Měli bychom se raději dívat dopředu a zabývat se programem a tím, jak zatraktivnit značku soc. dem. O novém vedení se rozhodne až v březnu v Brně,“ řekl Právu.

Místopředseda a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v sobotu předsednictvu a posléze ÚVV předloží návrh dlouhodobého programu ČSSD. O něm by širší vedení mělo hlasovat. „Zároveň odstartujeme práci na volebním programu. Tuším klíčová témata, ale nejdříve by to měl být ÚVV a předseda strany, který by měl témata sdělit veřejnosti,“ řekl Zaorálek.

Klíčovou bitvou bude střet s hnutím ANO a Andrejem Babišem.
Lubomír Zaorálek

Zaorálek: ČSSD musí být jako armáda

Jednotu straně podle Zaorálka přinese březnový sjezd, na kterém budou delegáti volit nové vedení. „Po sjezdu musí být ČSSD jedno těleso, řekl bych skoro armáda, která bude jednotně pochodovat k volbám. Klíčovou bitvou bude střet s hnutím ANO a Andrejem Babišem,“ řekl.

Sobotka už ve čtvrtek novinářům sdělil, že ČSSD půjde do voleb s návrhem daňové reformy, která by zavedla progresivní daně. Méně z příjmu by měli státu odvádět lidé s nízkými a průměrnými výdělky, více bohatí. ÚVV bude také bilancovat uplynulé volby do Senátu a vedení krajů, které pro soc. dem. skončily neúspěchem.

Sobotka má všechny nominace

Soc. dem. získala v horní parlamentní komoře jen dvě křesla a zvítězila jen ve dvou krajích – na Vysočině a v jižních Čechách. K výměně vedení soc. dem. zatím nevybídla ani žádná krajská organizace ČSSD. Sobotka dosud získal nominace na předsedu strany na každé krajské konferenci – v Praze, Zlínském, Pardubickém, Královéhradeckém a v Karlovarském kraji.

Pět nominací na statutárního místopředsedu získal Chovanec, pět jich na řadového místopředsedu získaly ministryně práce a současná místopředsedkyně Michaela Marksová a Lenka Teska Arnoštová, čtyři nominace si odnesl Zaorálek, tři nominace místopředseda pro hospodaření Martin Starec a dvě šéf Sněmovny a místopředseda strany Jan Hamáček.

Po jedné nominaci získal pražský náměstek Petr Dolínek a poslanec a šéf ČSSD v Královéhradeckém kraji Jan Birke. ÚVV může teoreticky vyslovit nedůvěru předsedovi či místopředsedovi strany. Hlasovat by pro to musely tři pětiny delegátů. Těch je s hlasem rozhodujícím v ÚVV necelých dvě stě. Odvolat předsedu výboru se podařilo málem v roce 2004, když se hlasovalo o Vladimíru Špidlovi. Ten posléze rezignoval sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám