Hlavní obsah

Asociaci krajů bude místo Haška šéfovat Vildumetzová z ANO

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Novou předsedkyní Asociace krajů ČR se stala karlovarská hejtmanka za ANO Jana Vildumetzová. Porazila jihočeského hejtmana z ČSSD Jiřího Zimolu, který se stal prvním místopředsedou. Vidlumetzová dostala podle informací Novinek osm hlasů, Zimola šest. Krajům posledních osm let šéfoval bývalý jihomoravský hejtman soc. dem. Michal Hašek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově zvolená hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) na archivním snímku.

Článek

Hejtmani se ve čtvrtek dopoledne sešli v Praze poprvé po říjnových krajských volbách. O šéfa asociace usilovalo hnutí ANO a ČSSD.

„Velmi si toho mandátu vážím a věřím, že budu tou předsedkyní, která bude naplňovat stanovy asociace,” řekla po svém zvolení Vildumetzová.

Hejtmani by podle ní měli táhnout za jeden provaz a funkce by měla být apolitická. „Na tom jednání dnes došlo ke shodě. Jsem ráda, že mi bude krýt záda zkušený hejtman Jihočeského kraje pan Zimola,” komentovala.

Zimola: Jednání nebylo bojovné

Zimola jí pogratuloval k nově získané funkci a dodal, že je připraven Vildumetzové pomáhat. „Vidíte usměvavé obličeje, že nám neteče krev. Jednání nebylo vůbec bojovné, jak bylo někde v médiích avizováno,” podotkl.

S ostatními hejtmany prý řešili i konkrétní a věcné problémy, bavili se například o problému navyšování mezd řidičů ve veřejné dopravě.

Babišovo hnutí má celkem pět hejtmanů a pražskou primátorku. Sociální demokraté vedou pět krajů. Rozhodující tak byly hlasy zlínského hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL), libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) a ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM).

Vildumetzová získala osm hlasů. Kdo ji podpořil, ale neřekla, protože volba byla tajná.

Zimola před několika dny ČTK řekl, že by mu připadalo trapné, kdyby vyžadoval podopru od svých kolegů. „Za mnou je nějakých osm let práce ve vedení Jihočeského kraje a je na každém z hejtmanů, ať se rozhodne podle sebe,” uvedl. Jeho konkurentka podle něj regionální problematiku tolik nezná.

Reklama

Výběr článků

Načítám