Hlavní obsah

Odmítám osobní likvidaci člověka, prohlásil Klaus k Forejtovi

Novinky, jas

Bývalý prezident Václav Klaus ve středu odsoudil lidskou i profesní dehonestaci šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta. Ten v úterý skončil z osobních a zdravotních důvodů poté, co v pondělí média informovala o existenci záběrů, na nichž má být Forejt zachycen mimo jiné při užívání drog.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jindřich Forejt

Článek

Klaus označil „štvanici” za nedůstojnou. „Jindřich Forejt byl po celou dobu mého působení v prezidentském úřadu jedním z mých nejbližších spolupracovníků, a i proto mě zacházení s ním lidsky velmi zasáhlo. Po dobu deseti let jsem s ním byl na Pražském hradě v každodenním osobním kontaktu a to, co se s ním dnes děje, je zcela nezasloužené,” uvedl v prohlášení, které zveřejnil na svých stránkách.

Vyzdvihl Forejtovy znalosti protokolu a připomněl, že podle něj není momentálně nikdo, kdo by jej mohl nahradit.

„Osobní diskreditace a špiclování v soukromí jsou věci, se kterými se nesmíme smiřovat jako s metodami řešení sporů v politické a, jak je teď vidět, i v úřednické sféře,” odsoudil Klaus okolnosti odchodu úředníka, kterého podle něj prezidentské kanceláři záviděli i v zahraničí.

„Odmítám osobní likvidaci člověka a jeho integrity a důstojnosti, jaká byla v této kauze předvedena,” uzavřel Klaus.

Na podporu Forejta se ve středu vyslovil i prezident Miloš Zeman, podle něhož by mohl dnes již bývalý protokolář zamířit na post velvyslance ve Vatikánu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Forejt skončil dohodou, potvrdil Hrad

Ředitel odboru protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt skončí na Pražském hradě. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka požádal v úterý...

Výběr článků

Načítám