Hlavní obsah

Pyrotechnici se po dvou letech dostali k epicentru výbuchu u Vrbětic

Právo, Jiří Růžička

Policejním pyrotechnikům, kteří působí v areálu vybuchlých muničních skladů u Vlachovic - Vrbětic na Zlínsku, se konečně podařilo dostat se ke skladu číslo 16, tedy na místo, odkud se před dvěma lety ozvala první exploze. Sklad číslo 16 vybuchl v říjnu 2014 — dva lidé tehdy zemřeli — v prosinci téhož roku po něm následoval i výbuch skladu číslo 12. Postup policistům zkomplikoval nebezpečný materiál rozmetaný do okolí.

Foto: Policie ČR

Policejním specialistům se podařilo proniknout do epicentra výbuchu skladu č. 16 u Vrbětic.

Článek

„Po ohledání jednotlivých sektorů vytyčeného prostoru v okolí asi 100 metrů od centra výbuchu ve středu policisté poprvé vstoupili do objektu, kde sbírali poškozenou munici a její úlomky rozházené po předloňských explozích,“ informovala ve čtvrtek mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

„Množství nalezené munice a jejích úlomků se přímo úměrně zvyšovalo při postupu od nejzazšího okraje epicentra směrem dovnitř. Zatímco při vnějším okraji epicentra se občas vyskytl sektor, v němž pyrotechnici našli minimum rozházené munice, v bezprostřední blízkosti skladu číslo 16 v jednom ze sektorů o rozměru asi 20 krát 30 metrů našli v neděli celkem 107 kusů munice různého stupně poškození a nebezpečnosti,“ popsala mluvčí.

Foto: Policie ČR

Policejním specialistům se podařilo proniknout do epicentra výbuchu skladu č. 16 u Vrbětic

Ode dne, kdy policisté začali s ohledáním prvního epicentra exploze, našli celkem 3228 kusů munice.

Z tohoto množství museli pyrotechnici zlikvidovat 233 kusů poškozené munice, kterou nebylo možné odvézt. Odpálili ji přímo v areálu skladů v provizorní trhací jámě.

Ostatní materiál putoval pryč. Do vojenského prostoru Libavá odvezli pyrotechnici za doprovodu dopravních policistů při třech převozech 2945 kusů munice, kterou zlikvidovali v tamní trhací jámě.

Poslední převoz se uskutečnil minulý týden, kdy transportovali 956 kusů munice.

Voda v kráterech

„Mrazivé počasí prozatím pyrotechnikům ani ostatním členům integrovaného záchranného systému nekomplikuje jejich práci. Naopak pro těžkou techniku je díky zamrzlému podloží mnohem snazší pohyb uvnitř vytyčeného prostoru. Práci při ohledání místa činu komplikuje průsak spodní vody do kráterů vzniklých po výbuchu munice,“ doplnila Monika Kozumplíková.

Ta zároveň upozornila obyvatele z okolních obcí, aby v období vánočních a novoročních svátků nepoužívali hlasitou zábavnou pyrotechniku.

„Pokud už k jejímu použití dojde, je potřeba upozornit na to s předstihem policisty přímo v areálu muničních skladů ve Vrběticích na telefonním čísle 606 070 326. Informace je pro nás důležitá. Jen díky ní zamezíme pracnému zjišťování, odkud a z jakého důvodu vychází z blízkosti muničních skladů světelné a zvukové efekty,“ upozornila Monika Kozumplíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám