Hlavní obsah

Česko pokryl sníh. Silnice jsou kluzké, problémy mají hlavně kamióny

– Liberec • Aktualizováno

V noci na čtvrtek sněžilo na většině území Česka, nejvíce sněhu napadlo na horách. Většina silnic a dálnic je s opatrností sjízdná. Problémy mají zejména ve vyšších polohách kamió ny. Pro ně jsou uzavřené například dvě silnice první třídy k hraničním přechodům do Polska, úsek silnice číslo 10 z Tanvaldu na Harrachov a silnice číslo 13 z Mníšku přes Frýdlant na Habartice.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

V noci na čtvrtek v Libereckém kraji připadlo od pěti do 15 centimetrů sněhu a od středních poloh nadále sněží. Pro nákladní auta jsou stále uzavřené dvě silnice první třídy k hraničním přechodům do Polska, úsek silnice číslo 10 z Tanvaldu na Harrachov a silnice číslo 13 z Mníšku přes Frýdlant na Habartice. Silničáři motoristům doporučují jezdit se zvýšenou opatrností.

Chemicky udržované silnice na Českolipsku a jihu Turnovska jsou holé, jinak je na nich vrstva rozbředlého sněhu, řekl Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. „V nižších polohách prší, tam je nebezpečí vzniku ledovky,” uvedl Pospíšil.

Na silnice ke dvěma hraničním přechodům do Polska nesmí nákladní vozidla nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů. Doporučená alternativní trasa pro ně je přes hraniční přechod v Hrádku nad Nisou.

Na Vsetínsku napadlo deset až 20 centimetrů sněhu. Silnice pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh, jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Řidiči by měli být opatrní i při jízdě ve zbylých okresech Zlínského kraje, kde jsou cesty většinou mokré a ošetřené chemicky. Navíc sněžení ztěžuje viditelnost, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR.

V Královéhradeckém kraji v noci sněžilo a na mnoha silnicích leží vrstva sněhu. Řidiči by měli jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Teploty se ráno v kraji pohybovaly kolem nuly, nejchladněji bylo na hřebenech Krkonoš. Na Sněžce byly tři stupně pod nulou. Silný vítr by mohl na horách tvořit sněhové jazyky, na hřebenech i závěje. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů v kraji.

Silničáři varují řidiče v Moravskoslezském kraji před možným vznikem sněhových jazyků. V regionu od středečního podvečera sněžilo a v některých místech fouká silný vítr. Vznik jazyků hrozí hlavně ve vyšších polohách, řekla mluvčí silničářů Šárka Vlčková. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření holé a mokré. Na některých silnicích leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V regionu napadlo až kolem deseti centimetrů sněhu.

Silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, je nadále uzavřena pro kamióny a těžká nákladní auta. Silnice vede kolem přehrady Šance, která zásobuje kraj pitnou vodou, a tak tam silničáři nesmějí používat chemické látky, jen inertní posyp.

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné, ve vyšších polohách leží zbytky rozbředlého sněhu, vyplývá z informací silničářů. Teploty v kraji se pohybují od minus jednoho do plus tří stupňů Celsia.  Dálnice D8 je po chemickém ošetření sjízdná, na úseku k hranicím s Německem silničáři varují před silným větrem. Na silnicích v Krušných horách leží po chemickém ošetření zbytky rozbředlého sněhu a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách kraje sněží, v nížinách vytrvale prší.

Na Vysočině napadlo v noci až deset centimetrů sněhu, silnice jsou sjízdné s opatrností. Na solených hlavních tazích je rozbředlý sníh a na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu posypaná drtí. Místy se tvoří sněhové jazyky, řekl dispečer krajské správy Tomáš Krejčí. Kamióny k ránu obtížně vyjížděly do kopců mezi Jihlavou a Stonařovem a mezi Havlíčkovým Brodem a Ždírcem nad Doubravou.

Ve výše položených místech Pardubického kraje leží na mnoha místech na silnicích sníh. Většinou je po solení rozbředlý, na menších cestách i uježděný. Někde se mohou tvořit sněhové jazyky, upozorňují krajští silničáři. Se sněhem musejí motoristé počítat v oblasti Hlinska, Poličky, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Svitav, Vysokého Mýta a v Železných horách. V okolí Poličky a na Svitavsku mohou na některých úsecích vznikat sněhové jazyky. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné.

V nejvyšších polohách Olomouckého kraje napadlo v noci až deset centimetrů sněhu. Například na Jesenicku mnohde stále sněží, řekl dispečer správy silnic. Na silnicích Šumperska a Jesenicka leží většinou sněhová kaše nebo ujetá sněhová vrstva krytá posypem. Silnice jsou však všechny sjízdné. V nižších polohách jsou vozovky většinou holé a mokré, vyplývá z dat Ředitelství silnic a dálnic.

Dopravu v Jihočeském kraji by mohlo na mnoha místech komplikovat sněžení. Všechny vozovky v regionu jsou proto sjízdné se zvýšenou opatrností. Souvisle sněží na Českobudějovickou nebo Jindřichohradecku; na Písecku, Strakonicku a Táborsku jsou sněhové přeháňky. Vyplývá to z aktuálních informací dispečinku jihočeské správy a údržby silnic.

Vozovky prvních tříd jsou většinou ošetřeny. Přesto někde leží zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd je situace o něco horší, na Táborsku a Jindřichohradecku sjízdnost komplikuje ujetá vrstva sněhu.

Silnice druhé a třetí třídy na jihu Moravy jsou po nočním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy včetně dálnic na Brno jsou ale holé a sjízdné bez omezení. Ráno to uvedli na svém webu silničáři.

Na středočeských silnicích je místy rozbředlý sníh. Řidiči by měli být opatrní na Kolínsku, Kutnohorsku a Benešovsku, a to i na hlavních tazích. Silnice jsou většinou mokré po chemickém ošetření, vyplývá z dat Ředitelství silnic a dálnic.  Obezřetně by šoféři měli jet i po silnicích číslo devět a 16 na Mělnicku. Ujetá vrstva sněhu je také na některých silnicích na Příbramsku, které jsou udržovány inertním posypem. V některých úsecích může být vozovka kluzká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám