Hlavní obsah

Poslanci navrhli v rozpočtu přesuny za 46 miliard korun

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve středu ve druhém čtení jednala o rozpočtu na rok 2017. Poslanci už nemohli měnit schodek, který ministerstvo financí navrhlo na 60 miliard korun, mohli však navrhnout úpravy uvnitř rozpočtu. Navrhli tak přesuny ve výši zhruba 46 miliard korun. O podobě návrhu rozhodnou v závěrečném čtení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Poslankyně ODS Jana Černochová navrhla přilepšit o deset miliard rozpočtu ministerstva obrany na modernizaci armády. Další návrhy směřovali na sociální služby či podporu vědy.

Rozpočtový výbor doporučil úpravy v objemu 1,5 miliardy korun. Přidat chce například na obnovu památek a regionální školství.

„Podporujeme koaliční pozměňovací návrhy na přesuny mezi jednotlivými kapitolami – segment vysokých škol, je to dlouhodobě podfinancovaná oblast,“ uvedl po úterním jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL jeho šéf Jiří Mihola.

Opoziční poslanci opakovaně poukazovali na neúčast většiny ministrů, k jejichž rozpočtovým kapitolám vztahovali své návrhy. Vadil jim rovněž další nárůst počtu úředníků.

Místopředseda rozpočtového výboru Jan Volný z hnutí ANO prohlásil, že Babišovci budou obezřetně zvažovat, které pozměňovací návrhy podpoří a podle něj jich bude minimum. „Rozpočet je připravený kvalitně, bylo to náročné jednání, na poslední chvíli vybírat různé účty a oblasti a dávat peníze jinam je nezodpovědné,“ komentoval Volný.

Není žádný důvod, aby byl rozpočet tak ztrátový
Zbyněk Stanjura, předseda poslanců ODS

Návrh rozpočtu kritizuje pravicová opozice. Vadí jí deficit 60 miliard. Kabinet se podle ODS a TOP 09 chová nezodpovědně. Podle šéfa poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjury mohla ČR příští rok hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. „Není žádný důvod, aby byl rozpočet tak ztrátový,“ komentoval.

Rozpočet se nelíbí ani komunistům. „Státní rozpočet nenaplňuje priority KSČM a je na vládní koalici jestli ho schválí nebo ne, je to jejich odpovědnost. Mrzí nás, že ani na rok 2017 není připraven návrh, který by zvyšoval příjmy rozpočtu,“ konstatoval šéf strany Vojtěch Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám