Hlavní obsah

Pracující cizinci v Česku nebudou muset žádat o prodloužení víza, rozhodla vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cizinci, kteří pracují v ČR, musejí po 90 dnech žádat o prodloužení víza. Tuto situaci by měla změnit novela zákona o pobytu cizinců, která v pondělí prošla vládou. Pokud ji schválí parlament a podepíše prezident, cizinci by víza prodlužovat nemuseli a v zemi by mohli zůstat až dva roky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

Novelu předložilo ministerstvo vnitra Milana Chovance (ČSSD). Hlavním cílem je podle něj zlepšení podmínek pro zahraniční podnikatele, kteří chtějí v Česku podnikat a investovat.

„Zároveň jde o posílení principu, podle něhož by podnikání cizinců na území ČR mělo být pro stát přínosem,“ uvedl resort.

„Umožní to větší prostor pro lidi přijít do ČR za účelem podnikání a práce. To je něco, za co jsme rádi. Pevně doufám, že zákon při cestě parlamentem v těchto bodech nedojde újmy,“ komentoval ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Cizinci budou v zemi kvůli práci moci nově zůstat bez prodlužování víz maximálně šest měsíců. V případě, že se jejich podnikání bude týkat významné investice, budou v ČR moci pracovat až dva roky.

Novela nyní poputuje do Sněmovny, poté ji musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám