Hlavní obsah

Česko čeká mrazivý týden se sněhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příliv studeného vzduchu od severu bude ovlivňovat počasí v České republice po celý nadcházející týden. Například Ostravsko, kde si lidé ještě minulý týden užívali teplotních rekordů a rtuť tam stoupala až k 18 stupňům, se v pondělí probudilo do bílého a mrazivého rána, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu. V Jeseníkách a Beskydech by mohlo napadnout až 15 centimetrů nového sněhu. Ve vyšších polohách na severu Moravy hrozí sněhové jazyky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zima v zámeckém parku v Lánech

Článek

V pondělí by mělo být polojasno až oblačno, přeháňky budou sněhové. Odpolední nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi -1 až 3 stupni.

úterý se bude prohlubovat studené proudění. Ráno klesne rtuť na -4 až -8, na horách až na -12 stupňů, přes den se bude držet opět mezi -1 až 3 stupni. „V úterý bude nejméně oblačnosti z celého týdne. Pouze na severovýchodě bude přechodně až oblačno, na horách tam může připadnout 3 až 5 centimetrů sněhu,“ řekla Honsová.

Další výrazně mrazivé ráno přinese středa, v nížinách se ochladí opět na -4 až -8, na horách ale naměří až -14 stupňů. Během dne přijde okluzní fronta, oblačnosti bude přibývat a vyskytnou se sněhové přeháňky. Přes den se relativně oteplí na 0 až 4 stupně.

Na čtvrtek hlásí předpověď oblačno až zataženo, v nížinách déšť se sněhem, jinak občasné sněhové přeháňky, na horách výraznější sněžení. Ranní minima klesnou na 0 až -4, odpolední maxima vystoupí na 1 až 5 stupňů.

Pátek bude nejteplejším dnem týdne. V ranních teplotách mezi 2 až -2 stupni bude hrozit náledí. Odpoledne teploměry ukážou 2 až 6 stupňů. „Opět bude velká oblačnost, v nížinách zřejmě déšť, od 400 metrů srážky sněhové,“ upřesnila Honsová.

O víkendu už bude podle ní možné vyrazit na běžky. Má být polojasno až oblačno, srážky sněhové. V sobotu se opět ochladí, nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 stupni. V neděli se pak na severu očekává ledový den. Teploty po celý den budou kolem -1 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám