Hlavní obsah

Zeman se už nechce scházet s Hermanem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se nechce scházet s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Uvedl to v rozhovoru pro Parlamentní listy. Zeman tvrdí, že je Herman neloajální k vládě a její hospodářské politice. Pokud by ho ministr požádal o schůzku, prezident by mu prý nevyhověl. Herman to označil za prezidentovo rozhodnutí, které respektuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Já nevidím důvod, proč bych se scházel s ministrem, který není loajální vůči své vládě a její mimo jiné hospodářské politice,“ uvedl Zeman v rozhovoru.

Jedná se zjevně o narážku na Hermanovu schůzku s dalajlamou, na niž si stěžovala Čína a kterou Hrad kritizoval. Už v minulosti Zeman vyzýval k odvolání Hermana z vlády.

V aktuálním rozhovoru prezident na přímou otázku, zda by Hermana odmítl, kdyby ho ministr požádal o schůzku, řekl: „V současné situaci bych mu zcela určitě nevyhověl.“

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, které respektuji,” reagoval pro Novinky Herman.

Ministr kultury tvrdí, že se hlava státu chystala udělit jeho strýci Jiřímu Bradymu, který přežil holokaust, státní vyznamenání, ale nakonec to neudělala v odvetě za to, že se Herman setkal s tibetským duchovním dalajlamou. Podle Hradu to je lež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám