Hlavní obsah

Otci padl plat, dcera mu přesto dala na výživné exekuci

– Praha
Právo, Petr Kozelka

Profesionální voják bral 120 tisíc měsíčně a platil vysoké výživné na dceru. Když mu šel plat dramaticky dolů a nebyl schopen výživné platit, podala na něj dcera exekuci. Jenže netušila, že soud otci zpětně sníží výživné a bude to naopak on, kdo ji zažaluje o přeplatek z výživného ve výši téměř 90 tisíc korun. Žalobu už má soud na stole.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Muž pracující jako profesionální voják sloužil od roku 2010 do července 2015 v Německu jako operátor letounu AWACS a byl i na misích v Afghánistánu. Jeho plat včetně náhrad byl okolo 120 tisíc měsíčně a dceři platil výživné 11 tisíc měsíčně.

„Plat se zdál být vysoký, ale slouží k pokrytí výdajů na život v zahraničí. Jenže po návratu do Česka můj plat klesl na 35 tisíc korun, takže jsem tak vysoké výživné odmítal dál platit, dceru jsem dopředu upozorňoval a žádal o změnu, ale bez odezvy,“ řekl Právu voják.

S matkou dcery se rozvedl před osmnácti lety a s dcerou se už patnáct let nestýkají. Sám má nyní manželku a dvě malé děti, o něž se musí starat. Protože nebyl schopen platit celé výživné, podala dnes dvacetiletá dcera, která začala studovat na vysoké škole muzikologii, exekuci na jeho plat v plné výši výživného.

„Udělala to i přesto, že jsem jí platil aspoň 3500 měsíčně, abych ukázal ochotu platit, a čekal jsem na rozhodnutí soudu o snížení částky. Soud nakonec v dubnu 2016 rozhodl tak, že výživné se snižuje na 6500 korun se zpětnou platností od srpna 2015,“ prohlásil voják.

Kvůli exekuci mohl přijít o prověrku

Za rok tak dceři kvůli exekuci přeplatil téměř 90 tisíc korun. Ty dívka nyní nechce vrátit.

„I přes jakékoli výdaje, které dítě má, a přes skutečnost, že rodiče mají vyživovací povinnost vůči dětem, tato má určité mantinely a nelze ji chápat jako absolutní. Pokud jsou možnosti rodiče nižší a jeho příjmy se sníží, nese i dítě tyto následky v podobě, že má právo na hrazení potřeb jen v takové míře, ve které jsou rodiče schopni je hradit,“ upozornila soudkyně Kristýna Hájková při snížení výživného, neboť dcera i přes razantně nižší příjem dál trvala na částce přesahující 10 tisíc korun.

Ve svých nákladech dokladovala mimo jiné i cestu na fotografický seminář do Prahy nebo vstupenku do fitness. Exekuce navíc muže ohrožovala i z profesního hlediska, neboť jako voják z povolání má prověrku na stupeň tajné a Národní bezpečnostní úřad už jej několikrát upozorňoval, že by měl situaci řešit, jinak by mohl o prověrku přijít.

„Od roku 2010 jsem dceři zaplatil na výživném přes 500 000 korun. Myslím si, že částku vysloveně rozházela a rozhazuje za naprosto neúčelové a luxusní věci, nezná cenu peněz a neumí rozumně hospodařit. Kdo chrání mé současné děti, to nikdo neřeší,“ dodal muž.

Reklama

Výběr článků

Načítám