Hlavní obsah

Zeman vyslyšel papeže a omilostnil dvě ženy

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman udělil milost ženě, která je ve výkonu trestu s dítětem. Prominul jí zbytek trestu za zpronevěru. Další ženu omilostnil ze zdravotních důvodů. V úterý to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Pan prezident se rozhodl vyhovět žádosti papeže Františka prokázat ke konci roku akt milosrdenství a laskavosti,“ uvedl Ovčáček.

„Prezident republiky udělil milost ženě, která vykonává trest odnětí svobody i se svým malým dítětem, o které se ve vězení vzorně stará, a které by po dosažení maximálního věku, do kterého děti mohou být s matkou ve výkonu trestu, muselo být od matky odděleno,“ dodal mluvčí s tím, že žena si již podstatnou část trestu odpykala.

Druhá žena dostala milost na základě špatného zdravotního stavu. Podle Ovčáčka se dotyčná „dlouhodobě léčí se závažným psychickým onemocněním“ a v minulosti jí byl výkon trestu opakovaně přerušen.

Žena byla odsouzena za trestné činy podvodu, zpronevěry a porušování povinnosti v řízení o konkurzu. Polovinu trestu si již odpykala.

Oba návrhy předložil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) a prezident jim vyhověl 20. listopadu.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

V minulosti Zeman udělil tři milosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Zeman udělil první milost

Prezident Miloš Zeman před několika dny udělil svou první milost. Člověk, který ji dostal, je dlouhodobě nemocný a nespáchal nic zásadního. Zeman to oznámil...

Zeman udělil druhou milost

Prezident Miloš Zeman se v úterý rozhodl udělit milost. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka při tom přihlédl ke zdravotnímu stavu odsouzeného. Ovčáček to...

Výběr článků

Načítám