Hlavní obsah

Spekulanti pronajímají v Jirkově byty sociálně slabým a ničí tak sdružení vlastníků jednotek

Novinky, Barbora Janáková

Šestnáct sdružení vlastníků jednotek (SVJ) v Jirkově na Chomutovsku se dostalo na pokraj krachu. Problém představují spekulanti, kteří nakupují levné byty a pronajímají je sociálně slabým. Přes ně pak inkasují od státu dávky na bydlení, ale už neplatí za služby nebo do fondu oprav.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na problém upozornil Miroslav Rozsypal, který v Jirkově spravuje čtyři SVJ.  V jednom z domů spekulanti dluží 800 tisíc korun. Rozsypalovi se povedlo společně s vlastníky bytů už 200 tisíc zaplatit, původně totiž investoři dlužili na poplatcích milión korun.

„Doplatili jsme na systém. Za posledních osm let ani současná, ani předchozí vláda to neřešila a SVJ hodila přes palubu,“ řekl Novinkám Rozsypal. Systém podle něj umožnil, že spekulanti skupují byty ve velkém.

„Nakupují byty za pár korun a sestěhovávají tam samé sociálně slabé. Majitelé si potom najímají správcovské firmy, které se jim starají o to, aby byty byly neustále obsazené sociálně slabšími lidmi,“ upřesnil Rozsypal. Firmy podle jeho slov inkasují od státu poplatky na bydlení, takže nájemné se jim zaplatí, ale už nedají ani korunu do fondu oprav či na energie.

Splátkové kalendáře na dodávky energií

„My vždycky chceme, aby nám napsali, kolik v tom bytě bude bydlet osob, na základě toho se sestaví evidenční list a majitel by nám měl posílat peníze podle evidenčního listu na účet SVJ,“ řekl Rozsypal. V případě, že třeba v bytě 2+1 budou tři nájemníci, tak se podle něj jedná o částku kolem čtyř tisíc korun měsíčně.

Realita je ale naprosto odlišná. „Majitelé sepíšou s nájemníky smlouvu a ti s ní zajdou na úřad. Tam dostanou příspěvek na bydlení a majiteli nájem zaplatí. Jenže ten už neodvede podle evidenčního listu peníze na účet SVJ,“ dodal.

Sdružení má velmi omezené možnosti, jak se bránit. Nejprve musí poslat majiteli dopis, že částku neuhradil a měl by ji do určitého termínu zaplatit. Až po těchto výzvách se může obrátit na soud, ale v té době už mají podle Rozsypala mnohá SVJ finanční problémy. V panelových domech je třeba 36 bytů a třetinu z nich vlastní spekulant - neplatič.

Až šestnáct sdružení je podle něj v kritickém stavu. „Jsou na pokraji krachu. Existují i SVJ, která si musela domluvit splátkové kalendáře na dodávky energií, protože nemají peníze,“ shrnul situaci Rozsypal.

Zákon umožňuje dělit dávky

Obrátil se na Úřad práce i s evidenčními listy, ale odešel s nepořízenou. Loni byl spoluautorem petice, kterou podepsaly v Jirkově více než čtyři tisíce lidí, a poslal ji do Prahy.

Problémem se začal zabývat petiční výbor Poslanecké sněmovny, který měl dokonce v Jirkově letos 1. listopadu výjezdní zasedání, dorazila i ombudsmanka Anna Šabatová. Ta potvrdila, že podle výkladu zákona o hmotné nouzi je možné, aby úřady práce dávku rozdělily a část vyplácely přímo sdružení vlastníků jednotek právě na úhradu služby.

„Jenže úřady práce tak dnes nečiní, i když by už dávno mohly, a z celé situace dál těží nepoctiví spekulanti,“ uvedla poslankyně Markéta Adamová (TOP 09).

Úředníci to zkusí

Problémy kolem SVJ by se podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) měly brzy vyřešit. „My jsme už na podzim vydali vnitřní instrukci, že úřady práce mohou dávku platit přímo sdružení. V tuto chvíli se to začalo praktikovat ve Vrchlabí. Teď jsme to znovu oživili, znovu jsme to úřadům práce řekli, protože to vypadá, jako by ta instrukce k některým nedošla úplně včas,“ dodala.

V pátek také proběhlo setkání starosty Jirkova Radka Štejnara (ČSSD) s tamějšími pracovníky úřadu práce a s ústeckým krajským ředitelem Úřadu práce Radimem Gabrielem.

„Řekli jsme si, že během 14 dnů by měli mít projednaný nějaký návrh, jak by to asi šlo a pokusili by se to na jednom pracovišti zkušebně rozjet. Uvidí se reakce druhé strany, protože tam je to věc výkladu zákona a uvidí se, jak na to bude reagovat ta druhá strana,” shrnul Novinkám v pátek obsah schůzky Štejnar. Úskalím by podle něj totiž mohlo být, kdyby spekulanti s rozhodnutím úřadů práce nesouhlasili a obrátili se na soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám