Hlavní obsah

Mrazivé počasí končí, vrací se sychravý listopad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečné, ale mrazivé počasí s teplotami blízkými spíše lednu končí a vrací se opět sychravý listopad. V úterý začne počasí v Česku ovlivňovat teplá fronta, která s sebou ale přinese mrznoucí srážky a ledovku, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Nejkritičtější pro řidiče bude noc na středu a středa dopoledne, varují meteorologové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Současné teploty jsou běžné pro první polovinu ledna. V Praze Libuši se naměřilo -6,9 stupně Celsia, v Karlových Varech -8 stupňů a v Šindelové na Sokolovsku klesla rtuť teploměru na -12 stupňů,“ řekla Honsová. Během dne se teploty budou pohybovat mezi -1 až 3 stupni.

Úterní ráno bude ještě studené. Na horách by měly teploty klesnout na minus 10 stupňů, na ostatních místech Česka se budou pohybovat v intervalu -3 až -7 stupňů. Mělo by být jasno nebo polojasno, ale během dne bude přibývat oblačnosti až na zataženo. Postupně budou přibývat srážky, zpočátku sněhové, v nížinách smíšené, které budou postupně přecházet do mrznoucího deště.

Ve středu ráno to bude klouzat

Středeční ráno bude pro řidiče kritické. „Vzhledem k tomu, že povrch je promrzlý a budou padat mrznoucí srážky, Česko pokryje ledovka,“ varuje Honsová. Ranní teploty budou v intervalu mezi -2 až 2 stupni, odpoledne rtuť teploměru vystoupá na 5 až 9 stupňů. „Mezi Čechami a Moravou budou ale panovat velké teplotní rozdíly. Na Moravě by odpolední teploty měly být jen mezi 1 až 5 stupni,“ upozornila meteoroložka.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno s deštěm a přeháňkami. V Jeseníkách a Beskydech ještě bude padat sníh, na zbytku republiky bude pršet. Ranní teploty by měly být mezi 7 až 3 stupni, odpolední vystoupí až na 8 až 12 stupňů. Na Moravě bude chladněji, ranní teploty budou jen v intervalu 3 až -1 stupeň a odpoledne jen 3 až 7 stupňů.

Podobný ráz počasí bude i v pátek. Velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami. Ráno bude 7 až 3 stupně, odpoledne 6 až 10 stupňů.

Podobný bude i víkend. Velká oblačnost s ranními mlhami nebo přeháňkami, teploty by měly šplhat k 10 stupňům.

Reklama

Výběr článků

Načítám