Hlavní obsah

Zeman souhlasí se změnami ve vládě, poděkuje jen Němečkovi

Právo, Novinky, sys, ok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka doručil prezidentovi Miloši Zemanovi v neděli odpoledne návrh na odvolání ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. Skončí 30. listopadu. Zeman s odvoláním souhlasil a chce se sejít s ministrem Němečkem, aby mu poděkoval.

Bohuslav Sobotka po schůzce Milošem ZemanemVideo: Novinky

 
Článek

„Doručil jsem prezidentovi návrh na odvolání Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka k 30. listopadu tohoto roku a navrhl jsem mu poslance Jana Chvojku na místo ministra pro lidská práva a šéfa motolské nemocnice Miloslava Ludvíka na místo ministra zdravotnictví. Od zítra zahajuji další schůzky s ministry a budeme se bavit o tom, co se povedlo a co ne,“ řekl premiér novinářům po schůzce v Lánech.

Sobotka odmítá komentáře, že čas, který zbývá do voleb, nestojí za to. „Je to vlastně čtvrtina mandátu vlády, kterou máme před sebou, to není málo a vláda ho musí naplno využít.”

Postoj předsedy vlády k ministru dopravy Danu Ťokovi za ANO je nadále kritický a zítra se s ním sejde. „Já si myslím, že pan ministr Ťok projde stejným procesem jako ostatní členové vlády a budu od něj chtít informace a vysvětlení z hlediska postupů, které on volí, a zahrnu do toho celkové hodnocení,” dodal Sobotka.

Prezident Miloš Zeman ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka vzkázal, že se změnami souhlasí.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Noví ministři pro lidská práva Jan Chvojka a zdravotnictví Miloslav Ludvík (oba ČSSD).

„Prezident republiky se sejde s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, aby mu poděkoval za vykonanou práci, a poté přijme kandidáta na ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka a rovněž přijme kandidáta na ministra pro legislativu Jana Chvojku,“ oznámil Ovčáček. O schůzce s Dienstbierem se Ovčáček nezmínil.

Ke jmenování obou nových ministrů dojde do konce listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám