Hlavní obsah

Pacientů s HIV přibývá. Letos se o nákaze dozvědělo víc než 200 lidí

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Virus HIV, který způsobuje smrtelnou nemoc AIDS, už není díky pokrokům v medicíně takovým strašákem, jako býval. Možná i to je jeden z důvodů, proč nakažených v Česku přibývá. Letos do tuzemských statistik přibylo víc než dvě stě lidí.

V Česku přibývá lidí nakažených virem HIVVideo: Novinky

 
Článek

V České republice se od roku 1985, kdy se infekce začala sledovat, nakazilo HIV skoro tři tisíce pacientů. Takový je alespoň počet těch, o nichž se ví. U asi pěti stovek z těchto lidí propukla nemoc AIDS.

Ve statistikách Státního zdravotního ústavu přibylo jen v září nově 28 lidí s nákazou HIV. Letos to už vychází na víc než dvě stovky nově diagnostikovaných. Odborníci mají několik teorií, proč tomu tak je.

„Jedna z nich je, že se lidé přestávají nemoci bát, protože je velká informovanost. Už to není takový strašák, že jsi HIV pozitivní a umřeš. Druhá možnost je, že je slabá prevence, ale o tom pochybuji, protože ta se naopak rozšiřuje. A třetí možnost je, že máme větší protestovanost mezi lidmi, tudíž je i více diagnostikovaných,“ řekl pro Novinky Tomáš Čech, zdravotník organizace Dům světla, která pomáhá lidem s HIV a AIDS.

Jako normální lidé

K menšímu strachu z nákazy virem mohl přispět pokrok v medicíně. Na trhu totiž existuje několik léků, díky kterým mohou nemocní žít téměř jako jiní normální lidé. Při správné léčbě AIDS nepropukne.

Zkušenost s léčbou má i Lukáš Rybníček. Nakazil se při pohlavním styku, diagnózu zná rok a půl.

Určitá skupina se toho přestala bát. Začali to brát tak, že je to léčitelné, že se s tím žít dá. Nechrání se, myslí si, že se jich to netýká, nemyslí na to.
pacient s HIV

„Beru dva léky denně. Nedá se to ale vyléčit. Léčba oddaluje jen propuknutí AIDS a člověk v podstatě zemře na něco jiného,“ přiblížil nemocný.

„Určitá skupina se toho přestala bát. Začali to brát tak, že je to léčitelné, že se s tím žít dá. Nechrání se, myslí si, že se jich to netýká, nemyslí na to. Takže proto to takhle roste,“ dodal.

Virus HIV napadá v organismu skupinu bílých krvinek, tzv. pomocné lymfocyty, ve kterých se množí, později je i zabíjí a snižuje tak jejich počet v těle nakaženého člověka. Tyto bílé krvinky hrají důležitou roli v obranyschopnosti lidského organismu, jejich pokles vede k selhání imunity a rozvoji onemocnění AIDS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám