Hlavní obsah

Sníh a mrazivé počasí vydrží po celý víkend

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mrazivé počasí, kdy teploty spadnou místy až na -9 stupňů Celsia, nás čekají během nadcházejících dnů. Až do pondělí by mělo také sněžit. Zlom nastane příští týden, kdy se od úterý začne oteplovat a ve středu se rtuť teploměru vyšplhá až na 10 stupňů, sdělila ve čtvrtek Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Sníh a mrazivé teploty ukončily barevný podzim.

Článek

„Svatý Martin přijel o pár dnů dřív, ale ráz počasí, tedy chladno s teplotami pod bodem mrazu a sněžením, vydrží až do konce tohoto týdne,“ řekla Honsová. Naposledy padal podle jejích slov sníh v této době v roce 2008.

Ve čtvrtek bude po celý den velká oblačnost a sněžit bude na celém území Česka. Do nadmořské výšky 400 metrů to bude těžký mokrý sníh, na horách sněhová pokrývka vydrží, teploty se tam pohybují kolem -3 stupňů.

V podobném duchu bude počasí i v pátek. „Probudíme se do bílého rána. Bude oblačno až zataženo se sněhovými přeháňkami. V nížinách budou smíšené, na horách bude sněžit,“ řekla Honsová. Řidiči by měli být podle jejích slov opatrní, ráno se bude tvořit náledí. Teploty se totiž budou pohybovat v rozmezí 0 až -4 stupně, odpolední maxima 1 až 5 stupňů.

Víkend bude podle předpovědních modelů velmi chladný. V sobotu bude oblačno až zataženo, sněžit by mělo hlavně na Moravě. Ranní teploty budou v intervalu 0 až -4 stupně, na sněhové pokrývce až -8 stupňů. Odpoledne by se teploty měly pohybovat mezi 0 až 4 stupni.

Neděle by měla být nejchladnějším dnem z celého týdne. Ranní teploty se budou pohybovat v Čechách mezi -2 až -6 stupňů, na Moravě mezi -5 až -9 stupni. Ráno budou na mnoha místech provázet mrznoucí mlhy. Odpoledne bude 0 až 4 stupně.

V pondělí by mělo být polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky. Ranní teploty -2 až -6 stupňů, odpoledne 1 až 5 stupňů.

Od úterý by se mělo začít oteplovat, ale bude přibývat srážek. Sněžit bude od 500 metrů nadmořské výšky, v nížinách bude pršet. Odpoledne se teploty dostanou až k 7 stupňům.

„Razantní zlom přijde ve středu. Modely nám ukazují teploty až 10 stupňů a vydatné srážky,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám