Hlavní obsah

Sobotka a Zeman v Lánech rozhodují o osudu ministrů

Právo, tin
Lány

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v prezidentském sídle v Lánech sešel v úterý odpoledne s hlavou státu Milošem Zemanem, aby společně prodiskutovali změny ve vládě. Sobotka má v plánu vyměnit několik ministrů za ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka na jednom z dřívějších setkání

Článek

Nejvíce se spekuluje o ministrovi pro lidská práva Jiřím Dienstbierovi, kterého by zřejmě měl nahradit místopředseda poslaneckého klubu soc.dem Jan Chvojka, a o ministrovi zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi. Ten má ve vládě dlouhodobé spory s vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO).

Ve hře je také odvolání ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, které premiér údajně vyčítá, že se jí doposud nepodařilo protlačit zákon o sociálním bydlení.

„Vím, že uvidíme,“ odpověděla neurčitě Právu na dotaz Marksová.

Prezident Zeman dříve mluvil o tom, že by mohl Sobotkovi navrhnout odvolání lidoveckého ministra kultury Daniela Hermana, který měl porušit vládní dohodu tím, že na půdě ministerstva přijal dalajlámu. Takovou věc by ale Sobotka musel projednat s vicepremiérem a předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem.

Jako o dalších možných adeptech na odvolání se mluvilo také o ministrovi průmyslu a obchodu Janu Mládkovi a ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám