Hlavní obsah

Chovanec: Sobotka má právo si říct, jaký tým chce kolem sebe

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se prezident Miloš Zeman bude dál sbližovat s Andrejem Babišem, bylo by zbytečné, aby ho ČSSD v prezidentských volbách podpořila, řekl v rozhovoru pro Právo první místopředseda soc. dem. a ministr vnitra Milan Chovanec.

Milan Chovanec o Bohuslavu SobotkoviVideo: Novinky

 
Článek

Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka dopisem spolustraníkům oznámil, že učiní změny ve vládě i vedení strany. Vy byste vedení nechal takové, jaké je?

O dopise vím, šel celé členské základně. Je to reakce premiéra na povolební situaci. Krok byl očekávaný, premiér si rozmyslel svůj další postup, avizuje změny ve vládě i změnu týmu kolem sebe. Počkejte si na to, jak to premiér okomentuje, změna členů vlády je výhradně v jeho rukou. Volba nového vedení je na sjezdu. Bohuslav Sobotka by měl obhajovat, je premiér ČR. Neumím si představit, že by se rozdělila funkce premiéra a předsedy. To by byla strategická nevýhoda. Sobotka plánuje razantnější politiku soc. dem. především v komunikaci. Máme jednoho z nejpracovitějších premiérů.

V ČSSD se otevírá debata, zda by neměl být předseda Sobotka na březnovém sjezdu vyměněn. Co vy na to?

Já si myslím, že by soc. dem. měla přestat obtěžovat občany svými vnitřními problémy. Máme tendenci si vzkazovat věci přes média. Neúspěšný kandidát do Senátu a neúspěšný kandidát na hejtmana nám vzkazují, jak se to má dělat. Bylo by dobré začít sám u sebe. Jestli budeme veřejnost neustále obtěžovat sami sebou a myslet si, že to někoho zajímá, tak prohrajeme volby určitě.

Milan Chovanec o prezidentské volběVideo: Novinky

Kdy se soc. dem. rozhodne o kandidátovi na prezidenta? Vypadá to, že budete lavírovat až do sněmovních voleb, aby vám snad rozhodnutí přidat se na tu či onu stranu neuškodilo.

Lavírování v politice nic moc nepřináší. Nevím, jestli na sjezdu, ale po sjezdu debata k prezidentovi bezesporu začne. Je otázka, jestli bude Miloš Zeman kandidovat.

Když jsme spolu naposledy hovořili, říkal jste, že by se soc. dem. měla vrátit k Miloši Zemanovi a zlepšit s ním komunikaci. Trváte na tom i po posledních událostech?

Já jsem neříkal, že se máme vrátit k Zemanovi, já jsem říkal, že máme mít s Pražským hradem korektní vztahy a pokusit se navázat komunikační linku. A to si myslím pořád.

Už se ta komunikační linka navázala?

Jsme svědky nějakých událostí, kdy se řeší – nechci říkat zástupný problém – ale země má jiné potíže než se dohadovat o tom, jestli měl být dalajlama přijat panem Hermanem a v jakém formátu. Já na to svůj názor jasně řekl. Dohoda byla, že pokud chce někdo dalajlamu přijmout, tak neoficiálně. V tom tzv. prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů pan premiér Sobotka spolu s panem Zemanem řekli, kam směřuje česká zahraniční politika. Takže v této věci se komunikace zlepšila.

Když vidíte, kolik tisíc lidí přišlo 28. října na Staroměstské náměstí vyjádřit nesouhlas s politikou Pražského hradu, je podle vás pořád dobré pro ČSSD Zemana podpořit, pokud bude svůj mandát obhajovat?

ČSSD bude svého nominanta hledat pomocí stranického referenda. Já předpokládám, že Miloš Zeman bude vážným kandidátem soc. dem., pokud se rozhodne kandidovat. Musíme se snažit navázat korektní vztahy s Hradem, aby nominace byla přirozená. Aby nám ji lidi věřili. Pokud bude Miloš Zeman neustále chválit Andreje Babiše a sbližovat se s ním, tak potom je nominace ČSSD téměř zbytečná. Buďme spravedliví, Miloš Zeman byl na Ostravsku, kde ho vítaly naplněné sály. Celá republika nežije tímto problémem, žije jím zejména Praha. Ale to je normální a v pořádku. Vážím si toho, že přijde 15 tisíc lidí vyjádřit svůj názor a neobává se represe. Za to jsme bojovali v roce 1989. Ne za to, abychom všichni měli stejný názor.

Milan Chovanec o Babišovi a ZemanoviVideo: Novinky

Cítíte hlubší spojenectví mezi Babišem a prezidentem?

Když se podíváte zpětně na výroky Zemana směrem k Babišovi, tak bylo zjevné, že tam dochází k nějaké debatě, která musela Babiše potěšit. Ani od Babiše k prezidentovi nezaznívají žádné negace. Myslím, že Miloš Zeman byl větším kritikem soc. dem. než hnutí ANO. Nakolik to bylo oprávněné nebo ne, si každý musí udělat obrázek sám. Dostat výtku není nic špatného, člověk se nad tím zamyslí. Otázka je, jestli ta výtka byla pokaždé myšlena tak, aby pomohla. Sbližování Andreje Babiše a Miloše Zemana? Já u jejich debat nejsem. Ale z veřejného prostoru to vypadá tak, že jsou na stejné vlně. Alespoň krátkodobě. Babiš je de facto vítězem celé debaty o Číně, dalajlamovi i panu Bradym. Na začátku podpořil pana Hermana a pak zmizel ze scény a k tématu se nevyjadřoval. Pochopil, že mu to nebude pomáhat. Babiš je velmi chytrý a marketingově to dělá dobře. Musíme se poučit.

Když Zeman podporuje Babiše, tak vám tím přece škodí. Zemanovi voliči teď budou podporovat ANO…

To už se stalo přece v krajských volbách.

Myslíte, že kvůli Zemanovi a jeho chvále hnutí ANO vám tedy ubývají voliči?

Já si myslím, že si většinou za věci můžeme sami. Nemůžeme plakat, že se nás voliči rozhodli nevolit. Musíme je přesvědčit, že jsme ti, kteří si hlas zaslouží. Já bych nevinil ani voliče, ani prezidenta, ale nás. My jsme toho hodně odpracovali, vláda je úspěšná, ale neumíme to prodat. Pokud budeme řídit stát jako firmu, tak za chvilku po Senátu zrušíme Sněmovnu, potom ztrátové nemocnice, po nich ztrátové spoje autobusů a vlaků… Co tu pak zůstane? Většina veřejných služeb je ztrátová. ANO je vysavač. Vysálo pravici a ve chvíli, kdy se pravicoví voliči začali vracet k pravicovým stranám, tak se otočilo doleva. ANO luxuje komunistické voliče a část soc. dem. voličů. Ta čísla jsou jasná. Když si vezmete zpětně výrok Miloše Zemana, asi půl roku zpátky, tehdy veřejně radil Andreji Babišovi, aby se vrhnul na témata soc. dem. a aby si je přivlastnil.

Neublížilo ČSSD v očích voličů prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů? Jsou tam podpisy tří členů vedení strany…

Vlastně čtyř. Protože pan prezident také býval sociální demokrat a lidé ho tak vnímají. Ve své podstatě tří současných a jednoho minulého člena soc. dem.

A vy s tím souhlasíte, aby Česká republika byla nakloněná Číně a takto se distancovala od dalajlamy? S naší historií, kdy dalajlama měl otevřené dveře i na Pražský hrad k Václavu Havlovi…

Já jsem pro, aby dalajlamu přijal jakýkoliv ministr, ale neformálně, jak jsme se na tom dohodli před dvěma lety. V tom nikomu nemůžeme bránit. Nevím, jestli je zodpovědné od ministra vlády zhoršovat obchodní vztahy s Čínou, když od začátku víme, že Čína si nepřeje, aby styky s dalajlamou byly oficiální. A asi 51 zemí, se kterými má Čína podobné obchodní smlouvy, tyto podmínky respektuje. Potravinářská unie se obává, že tyto kroky zhorší její pozici pro vývoz jejích produktů do Číny. Za všechno se platí. A jestli je tu možnost, aby se ministr setkal neoficiálně, a on to i přesto udělal oficiálně, tak je na jeho odpovědnosti, jaká bude odezva z druhé strany. Na druhou stranu, nemůžeme se hrbit ani před Ruskem, ani před Čínou, ani před USA. Musíme dodržovat korektní vztahy a korektní vztahy znamenají, že dodržujeme pravidla.

Neměla by být lidská práva nad ekonomickými zájmy? Možná bychom si od Číny neměli nechat diktovat, jakou děláme zahraniční politiku.

Když byl pan Sobotka v Číně nebo tu jednal s čínskými představiteli, tak lidská práva byla na pořadu dne. Lidská práva byla tématem i při jednání s ministrem Zaorálkem. My se tématu lidských práv nevyhýbáme. Čína moc dobře ví, že k tomu nebudeme mlčet. Tady byla podmínka Číny, aby setkání nebyla oficiální. Ta neoficiální setkání respektuje. My to víme, zavážeme se k tomu a porušíme to. To je ten neuralgický bod. Česká republika pak na tento nestandardní krok musela nestandardně reagovat. A to je to „prohlášení čtyř“, které se démonizuje více, než je zdrávo. Protože v tom textu je přepis smlouvy o partnerství, kterou jsme uzavřeli a má ji 51 států.

Na vládě už jste si pozice vyjasnili?

Ve středu se vláda dohodla, že při těchto problematických návštěvách to dotčení ministři budou konzultovat s ministrem zahraničí. Vnitro to tak dělá celé tři roky.

Není chyba, že se nezveřejnil stenozáznam z jednání vlády, na kterém jste se údajně domluvili, že s dalajlamou se můžete setkávat jen neoficiálně?

Ta debata ve vládě je neveřejná. Já jsem ve středu připomněl, co si pamatuju, jak to bylo, a neslyšel jsem od nikoho z nich, že by to rozporoval.

Proč bylo to prohlášení na stránkách Hradu zveřejněno ihned po návštěvě dalajlamy? Lidem pak připadalo, že se před Čínou hrbíme.

Byla to chyba v komunikaci. Okolí pana prezidenta tu komunikaci k návštěvě dalajlamy a vyznamenání pana Bradyho ne úplně profesionálně zvládlo. To byl kámen úrazu. Každopádně čtyři nejvyšší ústavní činitelé pouze respektovali zahraniční politiku ČR obsaženou ve smlouvě o partnerství. Určitě to nebylo hrbení před Čínou. Byla to snaha srozumitelně vysvětlit partnerům v Číně, co se tady stalo, a neohrožovat vývoz do Číny z České republiky.

Proč se to prohlášení zveřejnilo na stránkách Hradu? To nestačilo to Číňanům poslat?

Na to se zeptejte jich. Na druhou stranu utajovat před veřejností tento dokument by bylo zbytečné. Pokud by to bylo neveřejné, tak by to zavdávalo příčiny k debatě, že to bylo tajné, nemravné a že to má formu hrbení. Asi by bylo lepší, kdyby to bylo zveřejněno na stránkách ministerstva zahraničí nebo Úřadu vlády.

Milan Chovanec o Michalu HoráčkoviVideo: Novinky

Nemyslíte, že lidé na Staroměstské náměstí přišli i kvůli svému nesouhlasu s prohlášením směrem k Číně? Nebo kdo podle vás ty lidi na náměstí dostal?

Bylo to asi vyjádření nesouhlasu především s politikou pana prezidenta a na počest pana Bradyho. Dostalo se mu určité satisfakce. Já nechci polemizovat o tom, jestli měl nebo neměl dostat vyznamenání. To je na debatu s Pražským hradem. To, že byl nominantem Sněmovny, je v pořádku, jeho příběh je velmi silný. Podobný příběh zažily však i další tisíce lidí. Lidé chtěli vyjádřit podporu a úctu panu Bradymu. Chtěl bych všem poděkovat, to shromáždění bylo velmi pokojné a příjemné. Policie neřešila žádné problémy. Lidé vyjádřili nesouhlas s politikou Pražského hradu, ale to je dlouhodobý trend. Myslím, že jsme byli svědky startu kampaně pana Michala Horáčka, který se už definitivně rozhodl kandidovat. Vzhledem k tomu, že akci moderoval, tak je zjevné, že ji využil k startu kampaně.

Co na jeho kandidaturu říkáte?

Každý má právo kandidovat. Jestli Michal Horáček využil shromáždění na Staroměstském náměstí k poctě pana Bradyho ke své kampani, tak mi to nepřijde moc normální, ale asi to tak je. Uvidíme, jakou bude mít šanci a jak se bude vyjadřovat v debatách. Přímá volba prezidenta je trochu show. Já jsem zvědavý, jak kampaň pan Horáček pojme. Já jsem slyšel, že chce být prezidentem usměvavým, prezidentem, který spojuje. Nevím, jestli to bude stačit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám