Hlavní obsah

Změny ve vládě má Babiš za nesmysl, problém má s Dienstbierem

Právo, nig
Aktualizováno

„Máme šest ministrů a já jsem spokojený,“ prohlásil šéf ANO a vicepremiér Andrej Babiš. Proto v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT odmítl výzvu premiéra Bohuslava Sobotky na výměnu svých členů vlády. Podle něho totiž měnit ministry 11 měsíců před sněmovními volbami je nesmysl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš byl 6. listopadu 2016 hostem diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

On sám k obměně zástupců ANO ve vládě nemá důvod, ale připustil, že „když nějaký ministr za ANO udělá nějaký průšvih, tak ho vyměníme.“

Jak dodal, rozhodnutí premiéra je jeho věcí. „Někteří soc. dem. ministři nikdy ani ve vládě být neměli,“ podotkl Babiš.

Největší problém prý má s legislativní radou vlády, kterou řídí ministr Jiří Dienstbier a která je podle něho velmi zpolitizovaná. Babiš si myslí, že Dienstbier se stal ministrem odměnou za to, že Sobotku podpořil v době „lánského puče“.

V čele legislativní rady vlády by neměl být politik, protože je to výsostná odborná záležitost.

Dienstbier se proti Babišovu prohlášení ohledně rady ale ohradil. "Musím se velmi ohradit proti tvrzení pana Babiše, že legislativní rada je politizována, a to z mé strany. Legislativní rada je složena ve své většině z profesorů a docentů našich právnických fakult," řekl ministr České televizi.

Sobotkův dopis je nepřátelský

Babiš byl také prý šokován dopisem, který šéf ČSSD a premiér poslal členům své strany. „Ten dopis je nepřátelský, neuvěřitelný a je nepravdivý, protože podle něho za neúspěch soc. dem. ve volbách prý může hnusný oligarcha Andrej Babiš a ANO,“ prohlásil s tím, že tón, jakým je napsán, nepřidává ani atmosféře ve vládě.

Jak doplnil, volby potvrdily, že v ČR jsou jen dvě politická uskupení. Na jedné straně je ANO a na druhé všichni ostatní.

Vedle ČSSD, které je v poslední době nejútočnější, je Babiš zklamán i postojem Starostů, ve kterých viděl jeden čas potenciálního partnera. „Jsou jako my noví, ale nechtějí s námi. Jejich předseda Gazdík mluví jako Miroslav Kalousek. Jsem zklamán,“ prohlásil vicepremiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozpusťte to celé, vzkázal Fiala Sobotkovi

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by neměl měnit jednotlivé ministry, ale rovnou rozpustit celou vládu. Prohlásil to šéf opoziční ODS Petr Fiala v reakci na...

Výběr článků

Načítám