Hlavní obsah

Islám je jako nacismus, řekla Samková a policie případ odložila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie odložila případ advokátky Kláry Samkové, která v květnu na semináři v Poslanecké sněmovně přirovnala islám k nacismu, fašismu a komunismu. Její výroky byly podle zdůvodnění v mezích svobody projevu. Informoval o tom zpravodajský web Českého rozhlasu.

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Samková na květnovém diskuzním fóru Máme se bát islámu?

Článek

Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali tehdy označil vystoupení právničky za urážku islámu a společně s dalšími diplomaty opustil na protest seminář. Výroky se zabývali žalobci, kteří případ postoupili policii, i Česká advokátní kancelář.

Samková na semináři podle médií řekla, že islám je „státní zločinnou a zločineckou ideologií” a je třeba s ním naložit stejně jako se všemi totalitními režimy, tedy bojovat, zvítězit a jednou provždy zamezit jeho šíření. [celá zpráva]

„Policejní orgán věc po shromáždění všech podkladů odložil. Státní zástupkyně, která případ dozorovala, rozhodnutí policie přezkoumala a akceptovala,” řekl rozhlasovému webu Jan Lelek z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Výroky Samkové byly v mezích svobody projevu, dodal žalobce.

Advokátní komora zasahovat nebude

Také kontrolní rada České advokátní komory odložila podnět tajemníka této profesní organizace Ladislava Kryma, podle něhož mohla Samková svým vystoupením porušit etický kodex o chování advokáta.

Kontrolní rada údajně tajemníkovi vyčítá, že odkázal jen na novinové články a nepředložil přesné znění projevu, který Samková ve Sněmovně přednesla. Tajemník s verdiktem nesouhlasí a rozhodl se podat nový podnět, řekla mluvčí České advokátní komory Iva Chaloupková.

Foto: Petr Horník, Právo

Snímek z květnového diskuzního fóra Máme se bát islámu?. Zleva Jaroslav Šebek, Helena Válková, Muneeb Hassan Alrawi, Benjamin Kuras, Zdeňek Soukup, Klára Samková.

Samková je s výsledkem spokojená. „Na druhou stranu nemohu přehlédnout, že i to rozhodnutí se opíralo v podstatě o nedokonalost samotného podání a vůbec nerozebíralo můj projev. Byl to tedy formalistickým způsobem zakončený proces,” uvedla advokátka.

Policie prověřovala také červnové vystoupení Samkové před tureckým velvyslanectvím v Praze, kde třikrát proklela tureckého velvyslance. „Budete-li zasahovat do našich věcí, pošleme na vás své syny,” pohrozila.

Související téma:

Foto: Právo

Advokátka Klára Samková

Samková je podezřelá, že se tímto chováním dopustila přestupku proti občanskému soužití a zároveň porušila zákon o advokacii. Tuto záležitost proto státní zastupitelství postoupilo k dořešení právě České advokátní komoře, podle Chaloupkové nebylo řízení v této věci ještě ukončeno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám