Hlavní obsah

Čínská velvyslankyně zrušení Jurečkovy cesty nevysvětlila

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Důvody, proč Peking zrušil setkání šéfa resortu zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se dvěma čínskými ministry, neuměla čínská velvyslankyně Ma Kche-čching vysvětlit. Novinářům to po čtvrteční schůzce řekl náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa

Článek

"Použila diplomatický jazyk, ale to zřejmě proto, že nemá od čínského ministerstva vysvětlení. Sdělila, že důvody neumí vysvětlit, protože je nezná," řekl Tlapa s tím, že obě strany budou hledat nyní nový termín pro setkání obou ministrů.

Náměstek se s velvyslankyní dále shodl, že Praha i Peking udělají všechno pro to, aby nedocházelo k překvapením typu oficiálního setkání členů vlády s dalajlamou nebo neočekávaným rušením schůzek. "Shodli jsme se, že se nemůžeme vzájemně překvapovat," dodal Tlapa.

Jurečka se měl v Pekingu sejít se dvěma ministry. Číňané však plánované setkání odřekli. Čínská strana podle Jurečky ve vysvětlení uvedla, že důvody „obě strany dobře znají“. Ministr zemědělství stojí za svým lidoveckým kolegou Danielem Hermanem, který se v půli října setkal s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Reklama

Výběr článků

Načítám