Hlavní obsah

Brady přebíral ocenění i v Brně. Jedno i od gymnastky vyznamenané Zemanem

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na brněnském hradě Špilberk převzal v pondělí pamětník holocaustu Jiří Brady další ocenění. Od vedení města dostal pamětní list a cenu převzal také od brněnských sokolů. Druhé ocenění mu předávala gymnastka Věra Růžičková, která v pátek dostala od prezidenta Miloše Zemana medaili Za zásluhy. Bradyho, který měl být podle některých informací původně také na Hradě, už v minulých dnech ocenili třeba premiér, Poslanecká sněmovna či Univerzita Palackého.

Jiří Brady přebírá pamětní list od brněnského primátora Petra VokřálaVideo: Vladimír Klepáč, Právo

 
Článek

Ocenění přebíral Brady v renesančním salónku brněnského hradu od primátora Petra Vokřála (ANO), a to na návrh jeho lidoveckého náměstka Petra Hladíka.

„Brno jej ocenilo za jeho osvětovou práci, při níž upozorňoval na zrůdnost nacismu, a také za pomoc našim emigrantům v Kanadě, kde žije,“ zdůraznil po předání listu primátor. Připomněl, že Brady přežil za druhé světové války pobyt v Terezíně a následně v koncentračním táboře v Osvětimi.

Brady žije v Kanadě, kam odcestuje v úterý. Jeho jméno bylo v Česku v posledních dnech skloňováno zejména v souvislosti s neudělením ocenění na Hradě 28. října. Brady tvrdí, že ho Pražský hrad informoval, že dostane vyznamenání, to se však nestalo.

Ministr kultury Daniel Herman – který je Bradyho příbuzným – to dává do souvislosti se svým setkáním s dalajlamou, které prý Hrad nechtěl. Prezidentský úřad toto tvrzení odmítá.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Osmaosmdesátiletý Jiří Brady

„Celá hysterie kolem návštěvy dalajlamy měla jediný pozitivní výsledek, a to ten, že se veřejnost více seznámila s životními osudy pana Bradyho,“ doplnil Vokřál.

Ocenění zaberou celý kufr

Oceněný odjížděl z Brna viditelně dojatý. I když nedostal ocenění od Zemana, postupně jej ocenila některá města a instituce. Domů do Kanady si prý odveze tolik ocenění, že zaplní celý kufr.

„Já mám prostě štěstí, protože mně to vždy vyjde,“ řekl Brady s úsměvem k tomu, že nakonec byl oceněn na Hradě – i když ne prezidentem na tom pražském, ale jen vedením Brna. Zdůraznil, že si všech cen velmi váží.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Ocenění dostal Brady také od Tělovýchovné jednotky Sokol Brno I., a to z rukou olympioničky Věry Růžičkové, která dostala v pátek ocenění od prezidenta Zemana.

„Nejde však o mě, ale o demokracii,“ zdůraznil těsně poté, co mu cenu záhy po vedení města Brna předali i sokolové.

Cenu od zástupců Sokola Brno I. převzal Brady od jedné z nejstarších členek tělovýchovné jednoty Věry Růžičkové. Tato žena na olympiádě v Londýně v roce 1948 získala coby gymnastka zlatou medaili v soutěži družstev. V pátek ji pak ocenil medailí Za zásluhy prezident Miloš Zeman.

Růžičková zdůraznila, že je pro ni velkou ctí, že cenu tělovýchovné jednoty převzal Brady právě z jejích rukou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám