Hlavní obsah

Ministr kultury to nemyslel zle, jen nepochopil vážnost situace, tvrdí Chovanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kauza Brady by vůbec nevznikla, kdyby ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) dodržel slovo a dalajlamu nepřijal oficiálně. Zpochybnil tím smlouvu Česka s Čínou, v níž se Praha zavázala respektovat územní celistvost Číny i dohodu kabinetu, že veškerá setkání s dalajlamou budou neoficiální, řekl ve vysílání České televize ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Herman to podle něj nemyslel zle, ale nepochopil vážnost situace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec ČSSD

Článek

„Přede dvěma lety došlo na gentlemanskou dohodu, kdy Luboš Zaorálek přišel na vládu a řekl, ,máme-li pokračovat ve vztahu s Čínou, je nezbytně nutné, aby kontakty s dalajlamou byly na neoficiální bázi‘. Dva roky ta dohoda platila, všichni jsme ji dodržovali,“ řekl Chovanec v televizi. První, kdo ji porušil, byl podle jeho slov Herman.

Takzvané prohlášení čtyř podle něj vzniklo proto, že nejprve ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na základě dohody sdělil, že setkání Hermana s dalajlamou bude neoficiální, poté to potvrdil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Herman ale později oznámil, že schůzka oficiální byla. Ministerstvo zahraničí se prohlášením, které podpořili čtyři nejvyšší ústavní činitelé, podle Chovance – možná nešťastně – pokusilo napravit způsobenou škodu.

Na dotaz, zda by teď ministr kultury měl rezignovat, Chovanec odpověděl: „Já to soudit nechci. Já si nemyslím, že Dan Herman v tom má nějaký zlý úmysl. Já si spíš myslím, že je to možná nepochopení vážnosti situace, a to si musí Dan Herman vyřešit sám se sebou.“

Narušení vztahu s Čínou uznal i Gazdík 

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík v Otázkách Václava Moravce namítl, že prohlášení čtyř vrcholných ústavních činitelů je na místě v extrémních situacích.

„Kdyby tady nastala mnichovská dohoda, kdyby sem vtrhla vojska Varšavské smlouvy, nic takového se nestalo. Uznávám, že mohly být narušeny naše vztahy s Čínou, ale to se dá vyřešit jinými způsoby, diplomatickou poštou,“ řekl Gazdík.

Reklama

Výběr článků

Načítám