Hlavní obsah

Brady převzal od primátorky Krnáčové klíč od Prahy. A čekají ho další ocenění

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Stáňa Seďová

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) ve středu odpoledne předala pamětníkovi holocaustu Jiřímu Bradymu klíč od Prahy. Ceremoniálu v Brožíkově sále Staroměstské radnice se účastnil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který je Bradyho synovec.

Jiří Brady byl oceněn primátorkou PrahyVideo: Novinky

 
Článek

„Ocenění je výrazem hluboké úcty a obdivu k vašim životním činům a reakcí na neudělení vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. Vítejte v Praze a buďte tady vždy doma,“ řekla Bradymu, který žije v Torontu, primátorka.

Jiří Brady, který přežil pobyt v koncentračních táborech v Terezíně a v Osvětimi, klíč od české metropole přijal. A v řadě jsou ještě čtyři další vyznamenání, která ho čekají.

Medaili Karla Kramáře mu chce předat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ve čtvrtek má pamětník dostat medaili Poslanecké sněmovny ČR a pamětní list. Medaili dostane také od Univerzity Palackého v Olomouci a v Brně také pamětní list.

Medaili od rektora olomoucké univerzity Jaroslava Millera by si měl převzít v den státního svátku.

„O tom, co budeme dělat 28. října, mám jasno, půjdeme na Staroměstské náměstí,“ prohlásil po středečním ceremoniálu Brady s tím, že právě tam by měl dostat ocenění od univerzity.

Předání klíče glosoval na Twitteru Miroslav Kalousek.

Ministr se svěřil matce

Veškerá tato aktivita je reakcí na údajnou změnu názoru hlavy státu na udělení Řádu T.G.M.

Ministr Herman tvrdil, že mu prezident Zeman řekl, že jeho strýc bude vyznamenán, pokud se Herman nesetká s tibetským duchovním dalajlamou. Když se ministr s Jeho svátostí sešel, Miloš Zeman podle Hermana „dodržel svůj slib” a ocenění odsunul.

Na základě toho došlo k otevřenému sporu. Hrad totiž tvrdí, že ministr lže.

Na obranu Hermana vystoupila i jeho matka. „Mně se za celý život nestalo, že by mi lhal. A že by se stalo, že když ležím v nemocnici se zlomenou nohou, by mi zavolal takovou lež. To ne. Říkal mi: Nebudeš věřit svým uším, prezident mi řekl, že když se sejdu s dalajlamou, tak našeho Jirku vyškrtnou. Já se ho ještě ptala, jestli u toho rozhovoru někdo byl, jmenoval ministry Mládka a Ťoka. Je mi hrozně líto, že se dostává do pozice, že by si něco vymyslel,“ komentovala situaci posmutněle ministrova matka.

Foto: Petr Horník, Právo

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová předala Klíč od města Prahy do rukou Jiřího Bradyho (vlevo) za účasti ministra kultury Daniela Hermana (vpravo)

Ani chvíli prý neváhal

Aby podpořil svá slova, ukázal ministr novinářům e-maily, které si se strýcem a jeho ženou vyměnili, a kde jim už v září oznamuje, čím mu prezident vyhrožuje. [celá zpráva]

„Nic dalšího nechystám. Nepotřebuju nic dokazovat, obhajovat se. E-mail, který příbuzní našli, je, řekl bych, autentické a zajímavé sdělení,“ řekl Herman.

„Když mi pan prezident řekl, že nominaci Jiřího Bradyho schválil, ale když se setkám s dalajlamou, že jí zruší, byl to pro mne šok. Takovýto handl. To mě ve snu nenapadlo, že by mohlo být myšleno vážně. Řekl jsem to pár nejbližším osobám a napsal to strýci, aby s tím počítal. Ale bylo mi žinantní něco takového dál sdělovat. Ale ve chvíli, kdy to nabralo takový směr, i politická korektnost, jíž jsem zastáncem, má své hranice,“ zdůvodnil ministr časovou prodlevu mezi vznikem sporu a uveřejněním dopisů, kde píše o nezvyklé komunikaci s hlavou státu.

Na otázku Práva, zda přece jen nezvažoval, že by se s dalajlamou nesetkal, aby jeho strýc dostal ocenění, řekl, že neváhal ani okamžik.

Hrad e-mail jako důkaz zpochybňuje. „Ministr Herman pokračuje v ostudě. Jako náhlý ‚důkaz‘ má posloužit podivný mail. Sám sobě svědkem,“ uvedl na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám