Hlavní obsah

Neúčast na oslavách 28. října je projevem neúcty. Brady by měl být oceněn, míní Rychetský

Novinky, jas

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský nehodlá degradovat význam státního svátku 28. října kvůli případnému pochybení či neomalenému postupu úředníků prezidentské kanceláře či samotné hlavy státu. Oslav na Pražském hradě se proto zúčastní. Vedle toho Rychetský ve středu odsoudil prohlášení, které čtyři nejvyšší ústavní činitelé vydali v souvislosti s návštěvou dalajlamy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Rychetský připomněl, že význam 28. října tkví v obnovení státní svrchovanosti českého národa a rovněž „v  odstartování procesu budování moderního demokratického právního státu v srdci Evropy”.

„Význam tohoto svátku nemůže být snižován, nebo dokonce degradován pochybením, případně neomaleným postupem úředníků Kanceláře prezidenta republiky, osobu prezidenta nevyjímaje,” napsal v prohlášení a dodal, že význam svátku nemůže být zpochybněn ani „nešťastným a nevhodným prohlášením vrcholných ústavních činitelů” k návštěvě dalajlamy.

Premiér spolu se šéfy obou komor parlamentu a prezidentem podepsal prohlášení, v němž mimo jiné uvedli, že „Česká republika vychází vůči Čínské lidové republice z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí“.

Ať již byly důvody a okolnosti jakékoli, pan Jiří Brady by měl být v tento den oceněn vysokým státním vyznamenáním
šéf ÚS Pavel Rychetský

„Důsledkem může být toliko snížení autority dotčených činitelů,” odtušil Rychetský.

Brady měl být oceněn

Vrátil se i ke sporu o to, zda měl, nebo neměl být oceněn Jiří Brady. Ten je strýcem ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), podle něhož prezident Miloš Zeman podmínil Bradyho ocenění tím, že se ministr nesetká s dalajlamou. Hrad toto tvrzení odmítá.

„Ať již byly důvody a okolnosti jakékoli, pan Jiří Brady by měl být v tento den oceněn vysokým státním vyznamenáním, i kdyby bylo třeba přidat na pódium Vladislavského sálu jednu židli navíc,” dodal na margo sporu, kvůli němuž řada politiků odmítla účast na pátečním předávání vyznamenání.

S jejich postojem však Rychetský nesouhlasí a považuje neúčast „za projev neúcty” k významu svátku a „nepochopení skutečnosti, že výběr účastníků není výsledkem cíleného či libovolného výběru pozvaných ze strany hostitelů, ale přirozeným zobrazením reprezentace všech ústavních orgánů, orgánů územní samosprávy, akademické obce i představitelů ostatních občanských a konfesních skupin obyvatelstva”.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Diskusní pořad České televize Otázky Václava Moravce. Na smímku předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Pro ty je účast nejen věcí cti, ale i odpovědnosti,” uzavřel předseda Ústavního soudu své prohlášení.

Reklama

Výběr článků

Načítám