Hlavní obsah

Rittig nemá nárok na omluvu za slova o spojení se solárním byznysem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lobbista Ivo Rittig nemá podle pravomocného rozhodnutí pražského vrchního soudu v Praze nárok na omluvu ani finanční zadostiučinění za tvrzení šéfa české pobočky Transparency International (TIC) Davida Ondráčky, který uvedl, že podnikatel stojí v pozadí obchodů se solárními elektrárnami. Rittig se omluvy domáhal žalobou na ochranu osobnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Lobbista Ivo Rittig

Článek

Lobbista napadl vyjádření Ondráčky, který v Otázkách Václava Moravce uvedl, že Rittig "figuruje ve fotovoltaické kauze Amun.Re a je v pozadí obchodů".

Podnikatel tvrdí, že s případem Amun.Re nemá nic společného. Výrok byl podle něj nepravdivý a vyvolal dojem, že je Rittig do kauzy s kriminálním podtextem zapleten. Vedle omluvy lobbista požadoval ještě 100 000 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

David Ondráčka z Transparency International

"Diskusní pořad nespustil medializaci a kriminalizaci žalobce (Rittiga). Bylo mnoho daleko ostřejších článků, ať už se to týkalo různých jiných obchodů nebo otázek financování ODS v dané době, kdy byl žalobce označován jako kmotr," konstatovala v úterý předsedkyně odvolacího senátu Milena Opatrná. Podle ní se navíc TIC podařilo analýzou obchodních společností kolem Amun.Re prokázat, že Rittig měl k fotovoltaice skutečně vztah.

O Rittiga v diskusi nešlo

O Rittigově možném podílu na transakci, při níž polostátní energetická společnost ČEZ odkoupila za pět miliard korun solární elektrárny u Ralska a Mimoně od neprůhledné Amun.Re, v minulosti spekulovala i média. Podle kritiků byl obchod pro ČEZ nevýhodný.

Pražský městský soud už před dvěma lety konstatoval, že televizní diskuse se Rittiga dotýkala jen okrajově a nezasáhla do jeho osobnostních práv. Lobbista se proti verdiktu odvolal, proto spor projednával ještě vrchní soud.

Výběr článků

Načítám