Hlavní obsah

Dění kolem vyznamenání je v demokratické zemi šokující, říká Jiří Brady

V demokratické zemi je naprosto neuvěřitelné a šokující, co se může stát kolem jednoho vyznamenání, řekl v pondělí ve vysílání České televize Jiří Brady ke kauze kolem neudělení státního vyznamenání. Tvrzení Hradu, že jeho jméno nikdy nebylo na seznamu vyznamenaných, Brady se svou manželkou razantně odmítají.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Brady

Článek

Jiřímu Bradymu telefonoval 12. října šéf protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt a oznámil, že 28. října obdrží Řád T. G. Masaryka. „Když pan Forejt telefonoval, manžel byl doma sám a nezeptal se na některé podrobnosti, které jsem chtěla vědět. Tak jsem panu Forejtovi zavolala,“ popsala Tereza Brady. Uvedla, že jí bylo sděleno to, co už slyšel manžel, a dozvěděla se i podrobnosti, kdy mají na Hrad dorazit, kolik lidí si mohou vzít s sebou a podobně. „Když dnes pan Forejt tvrdí, že nic takového nám neřekl, nemluví pravdu,“ řekli svorně oba manželé.

O zrušení vyznamenání se oba dozvěděli až 21. října z tisku. „Vyznamenání se dává za zásluhy za práci, nikoliv za to, s kým kdo hovořil nebo se setkal,“ řekla Tereza Brady. Oba manželé situace šokovala. „V demokratické zemi je to naprosto neuvěřitelná a šokující věc,“ řekl Brady.

Myslím, že by bylo minimálně zdvořilé nám sdělit, že se situace změnila.
Tereza Brady

O změně se zatím mlčí

Dosud nikdo ale Jiřímu Bradymu oficiálně neoznámil, že vyznamenání nedostane. „Myslím, že by bylo minimálně zdvořilé nám sdělit, že se situace změnila. Dosud ale nikdo nic neřekl a my máme pouze informace z onoho 12. října,“ řekla Tereza Brady.

Herman: Brady by vyznamenání od Zemana nepřijalVideo: Barbora Zpěváčková

Pokud by prezident Zeman Jiřího Bradyho vyznamenal, on sám by medaili nepřijal. „Nemusel bych o tom moc přemýšlet, neměl bych čas. Dostal jsem spoustu vyznamenání a nepotřebuji takové, kde není chuť nebo důvod mi ho dávat,“ řekl Brady.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám