Hlavní obsah

Ovčáček přirovnal Bradyho případ k neudělení medaile Zilkovi kvůli spolupráci s StB

– Praha

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček po vypuknutí aféry ohledně neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu spustil o víkendu na svém twitterovém účtu kanonádu statusů. Kromě útoků na ministra kultury a prezidentovy názorové oponenty se v náznacích vyjadřuje k Bradyho kauze. Zmínil případ, kdy někdejší prezident Václav Havel na poslední chvíli zrušil ocenění Helmuta Zilka. Důvod ovšem tehdy byl, že Zilk měl spolupracovat s StB.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman s mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Článek

„Vzpomínáte, jak Václav Havel na poslední chvíli zrušil udělení nejvyššího státního vyznamenání Helmutu Zilkovi?“ ptá se Ovčáček bez dalších podrobností na Twitteru mezi dalšími příspěvky týkajícími se kauzy Jiřího Bradyho, který přežil Terezín a Osvětim a celý život se věnuje osvětové činnosti a připomínání hrůz holokaustu.

Svůj tweet doplňuje odkazem na starý článek z Mladé Fronty Dnes, v němž se ale jasně píše, že bývalý starosta Vídně, na rozdíl od Bradyho, nedostal v roce 1998 vyznamenání proto, že vyšly najevo zprávy o jeho údajné spolupráci s komunistickou Státní bezpečností. Ty nebyly ani potvrzeny, ani vyvráceny, StB ale Zilka evidovala pod krycím jménem Holec. Havel se na Zilkově pohřbu za svůj krok nakonec omluvil.

Ovčáček také kritizuje politiky, kteří se rozhodli na protest proti údajnému postupu Hradu v případě ocenění Bradyho nezúčastnit se slavnostního ceremoniálu udílení medailí. Článek, na který odkazuje, přitom připomíná, že sám Miloš Zeman v roce 2001 bojkotoval oslavy 28. října na Pražském hradě, a to kvůli sporu s tehdejší první dámou Dagmar Havlovou.

Medaile za dalajlamu

Brady je strýcem ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Ten vzbudil rozruch prohlášením, že ho prezident Zeman osobně vyzval, aby zrušil schůzku s dalajlamou, jinak neudělí Bradymu 28. října státní vyznamenání. Hrad Hermanovo tvrzení o zneužívání státních vyznamenání k nátlaku na rodinné příslušníky popírá.

Někteří politici kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Bradyho nepřijdou 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje alternativní akci na Staroměstském náměstí. Premiér Bohuslav Sobotka vyzval Zemana, aby se zachoval jako státník a Bradyho vyznamenal. Jinak podle něj bude z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti.

Anketa

Přestřelil podle vás Jiří Ovčáček, když srovnal Bradyho případ s neudělením medaile Helmutu Zilkovi kvůli spolupráci s StB?
Ano
87,2 %
Ne
12,8 %
Celkem hlasovalo 11802 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám