Hlavní obsah

Sprejeři se vyřádili na okolí stanice metra Hůrka. Září teď barvami

– Praha
Novinky, ale

Okolí stanice pražského metra Hůrka dosud nepůsobilo na kolemjdoucí a cestující příliš vábně. Umělci, kteří se věnují pouličnímu umění, se to ale o uplynulém víkendu rozhodli změnit v rámci legálního graffiti jamu. Plochy obklopující stanici metra se rozzářily všemi možnými barvami.

Okolí stanice metra Hůrka patřilo o víkendu sprejerůmVideo: Novinky

 
Článek

Akce, která měla za cíl zvelebit veřejný prostor, se zúčastnila celá řada umělců jak z České republiky, tak i ze zahraničí.

„Já moc děkuju organizátorům za pozvání. Místo, kde to děláme, je hezké. Je na periferii a je to pěkná zeď. Je to chvíle, kdy můžeme být všichni spolu, a i když jsme každý odjinud, tak společně můžeme malovat. Děkuju ještě jednou všem za to, že se akce vůbec koná,“ uvedl sprejer z italských Benátek.

Foto: ale, Novinky

Umělec z Benátek v Itálii

„Jde o spolupráci města, pražského dopravního podniku a Technické správy komunikací s organizátory akce. Jde skutečně o oživení lokality, kde tento druh umění může přinést určité zlepšení a vnímání okolí metra,“ uvedl mluvčí DPP Jiří Štábl.

Prostřednictvím různých workshopů se lidé dozvěděli více o pojmu graffiti a o všem, co je s ním spojeno.

„Jak senioři, tak i děti si tu můžou vyzkoušet sprejování. Chceme, aby si to děti užily a dospělí tomu trochu víc porozuměli. Můžou si tu s kluky i pokecat a sblíží to tu komunitu,“ uvedla pro Novinky organizátorka akce Lucie Cígerová.

„Podobné akce považuji za ideální způsob, jak oslovit mladé lidi, kteří mají potřebu výtvarné seberealizace. Přímo v praxi si můžou vyzkoušet, jak se dělá opravdové pouliční umění, které má hodnotu a dokáže zatraktivnit veřejný prostor. Zároveň uvidí, jak je rozdílné například od sprejování na vagóny metra, což je obyčejný vandalismus,” řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky pro dopravu, sport a volný čas.

Anketa

Je podle vás správné, když se šedé betonové zdi ve městech legálně vyzdobí graffiti?
Ano
92,1 %
Ne
7,9 %
Celkem hlasovalo 2403 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám