Hlavní obsah

Komunisté si rozdávali rány. Kvůli volbám je vedení pod palbou

– Praha • Aktualizováno
Právo, dan

Mimořádné povolební jednání ústředního výboru KSČM sice skončilo patem, ale podle informací Práva byla atmosféra hodně hustá. Na tapetě byli především předseda strany Vojtěch Filip a místopředseda Jiří Dolejš. Vyčítá se jim neúspěch v krajských volbách. Nakonec se podle Dolejše všichni shodli, že propad je problémem celé strany.

Foto: Archiv, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Komunisty volila asi jen polovina lidí oproti minulým volbám v roce 2012 a ztratili nejen 96 zastupitelů, ale s tím i 96 miliónů státního příspěvku.

Nejprve vyzval podle očekávání zástupce ostravské organizace Martin Juroška Vojtěcha Filipa k rezignaci na předsednickou funkci a postupně se k němu přidávali další diskutující. Kromě samotného výsledku voleb mu vyčítali i to, že v médiích sváděl vinu za neúspěch na kraje a nepřiznal vinu vedení.

I když se Filipa a Dolejše zastali jiní diskutující, řada z nich je vyzvala, aby dali své funkce k dispozici. Nakonec se o odvolání vedení ani nehlasovalo s tím, že je třeba zlepšit práci na všech úrovních a ne hledat viníky.

Podle zdrojů Práva je ostrá debata na ÚV KSČM projevem doutnajícího sporu mezi Filipovým pragmatickým křídlem a konzervativním kolem místopředsedy Josefa Skály. Před necelým půlrokem zvítězilo na sjezdu Filipovo a Dolejšovo křídlo.

„Kampaň musí mít větší břink“

Podle Dolejše bylo vedení podrobeno kritice, ale nakonec se všichni shodli, že propad je problémem celé strany. „Nebyla tam pučistická atmosféra. Nakonec ten návrh na personální výměnu byl vznesen jen jako výzva, nikoli jako procedurálně hlasovatelný,“ řekl Právu Dolejš.

Dodal, že výsledkem šestihodinového jednání bylo, že za volebním debaklem je to, že strana zapadla do stereotypů a musí v příštích volbách vymyslet něco jiného. „Musíme být méně stereotypní, zdůrazňovat, že jsme alternativa, že máme levicové recepty. Potom nám nebude hrozit, že bychom se dostali do zákrytu s hnutím ANO. Aby to mělo prostě větší břink,“ poznamenal Dolejš.

Filip Právu napsal, že diskuse se účastnilo 20 členů ústředního výboru. „Diskuse byla dostatečně kritická i sebekritická, aby mohla dobře posloužit pro odpovědné sestavení kandidátních listin a programu pro volby v roce 2017,“ sdělil Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám