Hlavní obsah

Nejsme připodělaní. Řeknu to i v Číně, kasá se Jurečka

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

„Nebýt připodělaný a populista, to je stále více vzácná vlastnost u politiků v ČR.“ Tímto vyjádřením se zapojil na sociálních sítích do vnitropolitické a diplomatické bouře kolem návštěvy dalajlamy ministr zemědělství a první místopředseda lidovců Marian Jurečka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Shodou náhod už za několik dní – jak sám potvrdil Právu – odlétá na pracovní návštěvu do Číny, přičemž obavy, že by jeho slova mohla vzbudit nevoli jeho čínských protějšků či zhatit jednání, prý nemá. Je naopak případně připraven svá slova zopakovat.

„Já předpokládám, že se tady bavíme jako dva suverénní státy a jednáme spolu o obchodních záležitostech,“ řekl Právu ministr.

Svému partajnímu a vládnímu kolegovi, ministru kultury Danielu Hermanovi, poděkoval na sítích za organizaci setkání s tibetským duchovním, kterého se prý bohužel nemohl kvůli pracovním povinnostem účastnit.

„Staráme se o obchod“

Hlavním obsahem Jurečkovy pracovní cesty do Číny má být otázka veterinárních certifikátů, jako ryze odborná záležitost.

„Může se stát cokoli, kdyby měl někdo ambici z mých zemědělských kolegů o tom mluvit, tak zopakuji, co jsem vyjádřil na Facebooku, tedy že považuji dalajlamu za člověka, který spojuje lidi dobré vůle, jako osobnost s výrazným dopadem na společnost,“ uvedl Jurečka.

„Nevidím důvod, proč bychom my, politici samostatného suverénního státu, měli vysvětlovat někomu jinému, komukoli, proč se někdo z vlády či z poslanců a senátorů s takovouto osobou chce sejít,“ poznamenal Jurečka.

Připomněl, že ani v průběhu své květnové návštěvy Číny neřešil politická témata, pouze odborné záležitosti zemědělství. Tehdy ho doprovázela pětadvacetičlenná podnikatelská delegace, jejímiž členy byli třeba zástupci pivovarů, potravinářů a chovatelů zvířat.

Firmy jako třeba Pivovary Lobkowicz, Hamé nebo Karlovarské minerální vody usilují o rozšíření svého vývozu na čínský trh.

Tento týden půjde pouze o ministerskou návštěvu Číny omezenou dvěma dny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám