Hlavní obsah

Déšť je předzvěstí prudkého ochlazení. Mráz přináší ze Sibiře tlaková níže Danielle

Teploty pod bodem mrazu, sněžení a studený vítr přináší do Evropy tlaková níže s romantickým jménem Danielle. Chladný vzduch ze Sibiře ukončí ve čtvrtek babí léto v Německu a o týden později přinese prudké ochlazení do Česka, sdělila ve středu Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tlaková níže Danielle k nám v následujících dnech přinese pouze srážky. V nížinách bude pršet, na horách sněžit. Odpolední teploty by se měly ale udržet na 11 stupních,“ řekla meteoroložka.

Kolem této tlakové níže ale začátkem příštího týdne bude do Česka proudit teplejší vzduch a na jeho počátku by se na některých místech mohly naměřit teploty kolem 15 stupňů.

Zlom v počasí přijde podle Honsové 28. října. Výrazně se ochladí, na horách začne sněžit a v nížinách bude buď pršet, nebo budou padat srážky smíšené. „Ráno klesnou teploty na -3 až -4 stupně, odpoledne nepřesáhnou 8 stupňů. Na horách bude vydatně sněžit,“ řekla Honsová.

Předpověď s rezervou

Podle výpočtů dlouhodobého modelu CFS národní meteorologické služby NOAA nás čeká mírná zima, alespoň pro listopad, prosinec a leden. Podle modelu by měla být teplota vyšší až o jeden stupeň v porovnání s normálem.

Teplou zimu očekává tento model nad většinou Evropy. Podle něj si tak v nížinách mnoho sněhu v zimě neužijeme. „Nicméně musíme brát tuto předpověď s rezervou. Rozhodně není možné udělat předpověď počasí na zimu měsíc po měsíci nebo dokonce týden po týdnu. Počasí totiž podléhá teorii chaosu,” uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám