Hlavní obsah

No nekupte to! Směnárna nabízí 15 korun za euro

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přímo proti Staroměstské radnici je směnárna, která turistům za jedno euro vyplatí pouze 15 korun místo 27 korun, za americký dolar 12 místo 24 korun. Na tuto ostudu, která Prahu činí nechvalně slavnou, upozornil reportér internetové televize Stream.cz Janek Rubeš.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Nejhorší turistická past v Praze? Majitel směnárny autorům videa vyhrožuje. Zapněte si titulky

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 
Článek

Ten se ve svém pořadu Prague Guide zabývá nejrůznějšími nekalými praktikami a nástrahami, jež na návštěvníky metropole číhají. Upozornil také mj. na okrádání turistů pražskými taxikáři.

Jeho největším úlovkem je směnárna sídlící na rohu Železné ulice a Staroměstského náměstí, která láká turisty na nulové poplatky. Místo toho jim ale nabídne nehorázně nevýhodný kurz. Reportér se před směnárnu postavil a všechny příchozí informoval o aktuálním kurzu České národní banky a nevýhodnosti výměny, kterou směnárna nabízí.

Foto: Stream.cz

Přímo naproti pražské Staroměstské radnici je směnárna, která turistům za jedno euro vyplatí pouze 15 korun místo 27 korun, za americký dolar 12 místo 24 korun.

Jeho varování pochopitelně provozovatelé směnárny nevítali s nadšením a přivolali na něj nejdříve městského strážníka a následně i policisty. Proti nekalým praktikám podnikatelů však zakročit nemohou.

Policie nic nezmůže

„Policisté to neřeší. Chodí denně okolo, volají je sem často i sami turisté, kteří se cítí být okradeni. Jenomže s tím policisté opravdu nic nezmohou. Když tam turisté buší do zdí a rozčilují se na směnárníky, tak ti jim jen opakují naučenou odpověď, ať si stěžují u České národní banky. Ta to z mého pohledu toleruje a ignoruje,“ řekl Právu Janek Rubeš.

Tito směnárníci totiž dodržují stanovené pravidlo, že mají viditelně vystavený skutečný kurz národní banky. Pod ním mají uvedený svůj směnný, tedy místo 27 korun 15 korun za jedno euro. Přijde-li na to zákazník až po uzavření obchodu, má podle českého zákona smůlu.

Tyto praktiky však nejsou v našem hlavním městě ojedinělé. „Takto a podobně jednajících směnáren jsou v Praze desítky, a my si rozhodně myslíme, že si zaslouží pozornost, a tak budeme i nadále pokračovat v natáčení dalších,“ dodal Rubeš.

Reklama

Výběr článků

Načítám