Hlavní obsah

Politolog: Babišova slova o zrušení Senátu jsou reakcí zhrzeného politika

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobotní vyjádření ministra financí a lídra ANO Andreje Babiše o tom, že by nebylo od věci začít diskutovat o zrušení Senátu, je podle politologa Petra Justa „zhrzenou reakcí politika, který neuspěl”. Just to v neděli uvedl v Partii televize Prima.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a lídr ANO Andrej Babiš

Článek

Just poukázal na to, že Babiš s kritikou horní komory přišel po neúspěchu, kdy hnutí ANO získalo pouze tři senátory, byť ve druhém kole mělo 14 kandidátů. [celá zpráva]

Podle politologa měl Babiš nepochybně větší ambice. Senát je pro hnutí ANO pomyslnou „poslední metou”, v níž chce uspět.

„Nedaří se, tak budeme diskutovat o zrušení Senátu,” naznačil Just možné uvažování ANO.

Babiš v sobotu právu řekl, že „Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 miliónů korun ročně, a navíc ztratil kompetenci volit prezidenta”. Proto by se podle něj mohla otevřít debata o zrušení Senátu, čemuž by se on sám nebránil. [celá zpráva]

Zruší i Sněmovnu, ptá se Dienstbier

Babišovy úvahy odmítl již v sobotu ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Neuspěl, chce zrušit Senát. Po volbách do Sněmovny bude chtít zrušit i ji? Demokracie je asi zbytečně drahá,” pozastavil se nad slovy vicepremiéra.

V podobném duchu se vyslovil i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Babiš prohrál senátní volby. Tak navrhuje zrušit Senát. To je logika AB - co nepomáhá holdingu, je fakt zbytečné,” glosoval na Twitteru.

S Justem v Partii diskutovali o výsledcích senátních i krajských voleb i senátoři Miloš Vystrčil (ODS) a Renata Chmelová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám