Hlavní obsah

Starostové posílili, chtějí si sáhnout na místopředsednické křeslo v Senátu

Právo, ada

„Máme dvouciferný klub,“ tak zhodnotil výsledky druhého kola senátních voleb předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík. Narážel tím na fakt, že ze současných šesti členů klubu v horní parlamentní komoře se jejich počet výrazně rozrostl. To podle něj umožní členům hnutí více promluvit do práce Senátu.

Tisková konference STAN po ohlášení výsledků vlebVideo: Novinky

 
Článek

Gazdík nevyloučil, že díky výsledku voleb se hnutí může ucházet o místopředsednický post.

Svůj post obhájil starosta Božího Daru Jan Horník, který dosud senátorský klub vedl.

„Chtěl bych poděkovat, že lidé neskočili na levný trik nasadit známou osobnost a dali přednost zkušenosti,“ okomentoval výsledek, když porazil známého žokeje Josefa Váňu nasazeného hnutím ANO.

Foto: Jan Sadílek, ČTK

Starostové a nezávislí oslavují výsledky druhého kola senátních voleb

Gazdík stejně jako Horník litovali nízké účasti voličů ve druhém kole, což může být dáno tím, že občané příliš Senátu nerozumí. Představitelé STAN se proto shodují, že by bylo vhodné umožnit elektronickou volbu.

Podle Gazdíka by také bylo vhodné, aby horní parlamentní komora do budoucna měla na projednávání a schvalování zákonů nikoli třicet, ale šedesát dnů.

Současný klub v Senátu pravidelně spolupracuje s lidoveckými senátory, což - jak uvedl Horník - bude jistě pokračovat i nadále. Zástupci hnutí ale odmítají komentovat, zda by spolupráce s KDU-ČSL mohla předznamenat fakt, že do sněmovních voleb příští rok půjdou v koalici.

STAN totiž letos na konci roku vyprší smlouva s TOP 09 o společné kandidátce pro sněmovní volby a těžko lze po vzájemných šťouchancích a rozkolu ve středočeské organizaci Kalouskovy strany předpokládat, že by oba subjekty znovu spojily síly.

Nic na tom zřejmě nezmění ani fakt, že šéf TOP 09 Miroslav Kalousek zaslal gratulaci Petru Holečkovi, který byl za STAN zvolen, a kterou novopečený senátor tlumočil ve volebním štábu Starostů a nezávislých.

Reklama

Výběr článků

Načítám