Hlavní obsah

Mládka neodvolám, ČSSD bude hledat program a soustředí se na vládu, tvrdí Sobotka

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se domnívá, že za prohru sociální demokracie v druhém kole senátních voleb může částečně to, že voliči strany zůstali doma. Rezignace v Táboře neúspěšného kandidáta ČSSD, ministra průmyslu Jana Mládka, není prý pro Sobotku v současnosti téma. Soustředit se chce na činnost vlády.

Bohuslav Sobotka o výsledku volebVideo: Dana Kysučanová, Novinky

 
Článek

I přes bídnou volební účast Sobotka poděkoval těm, kteří k hlasovacím urnám přišli. Zároveň pogratuloval dvěma úspěšným senátorům za ČSSD – Janu Žaloudíkovi a Jaromíru Strnadovi – kteří obhájili svůj mandát.

„Chci poděkovat všem voličům, kteří podpořili kandidáty a kandidátky ČSSD. Velmi si toho vážíme. Čeká nás velmi otevřená diskuse o tom, jak zlepšit naši práci pro občany. I ten výsledek senátních a krajských voleb je důvodem pro otevřenou diskusi na půdě ČSSD,“ uvedl Sobotka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka po skončení 2. kola voleb do Senátu. Zleva Martin Starec, Michaela Marksová, Jan Hamáček, předseda Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec, Milan Štěch a Lenka Teska Arnoštová.

Toho by v brzké době mělo čekat také jednání s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD), který avizoval, že pokud nezíská křeslo v Senátu, tak nabídne svou rezignaci na člena vlády.

Mládek? To není téma, říká Sobotka

Sobotka se Mládkovým nápadem však zabývat nechce. „Téma setrvání nesetrvání ve vládě otevřel on sám (Mládek) a pro mě jako předsedu vlády to téma není. Já se tím zabývat teď nebudu,“ řekl s tím, že Mládka pokládá za zkušeného ministra.

Posty pro neúspěšné senátorské kandidáty soc. dem. hledat nebude. „Bude záležet na nich, jakou si najdou parketu a kde budou chtít využít své zkušenosti,“ podotkl.

Strana se bude soustředit na to, čeho chce dosáhnout ve vládě do konce volebního období. Jedním z témat je například další zvýšení minimální mzdy, zálohované výživné, nebo nemocenská pro první tři dny nemoci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Z tiskové konference po skončení druhého kola senátních voleb odcházejí (zleva) Martin Starec, Michaela Marksová, Jan Hamáček, předseda Bohuslav Sobotka, Milan Chovanec, Lenka Teska Arnoštová, Milan Štěch Roman Váňa a Lubomír Zaorálek.

Za špatný výsledek může podle premiéra nízká volební účast. „I analýzy po prvním kole senátních voleb a krajských voleb ukázaly, že část našich voličů zůstala doma. My se chceme těchto lidí zeptat, proč zůstali doma,“ řekl Sobotka.

Premiér doufal před volbami v zisk devíti mandátů. Strana jich obhajovala deset, do druhého kola voleb postoupilo osm kandidátů. Zvoleni byli však jen dva – Jaromír Strnad a Jan Žaloudík.

Senátorský klub ČSSD se po volbách zmenší o osm křesel. I když sociální demokracie v horní parlamentní komoře dost křesel ztratila, stále si udrží nejpočetnější senátorský klub o 25 členech. Milan Štěch by si tak mohl post předsedy Senátu udržet i v jejím novém složení.

„Doposud vždy platilo, že předsedu Senátu navrhuje strana s nejpočetnějším senátorským klubem. Nevím, jestli toto bude dodrženo,“ uvedl Štěch.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Kandidát na Hodonínsku Zdeněk Škromach z ČSSD se svojí manželkou Mirkou sledují výsleky 2. kola senátních voleb.

„Já chci poděkovat všem voličům, kteří přišli k volbám. Účast byla malá, to je na zamyšlení,“ podotkl.

Z horní parlamentní komory odchází z výrazných tváří například senátor Zdeněk Škromach. „Co budu dělat dál, to se ještě uvidí,“ řekl. „Nevidím to jako žádné drama. Život jde dál a samozřejmě se s tím vyrovnám celkem bez problémů,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám