Hlavní obsah

Po krajích ČSSD prohrála i Senát. Šlégr, Škromach, Mládek poraženi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sociální demokracii se ve druhém kole senátních voleb nedaří. Po sečtení pětiny okrsků získala z devíti možností jen dvě křesla. Své souboje prohráli ministr průmyslu Jan Mládek, senátor Zdeněk Škromach nebo bývalý hokejový reprezentant Jiří Šlégr.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Škromach (ČSSD)

Článek

Po sečtení všech hlasů vyhrálo v senátních volbách KDU-ČSL. Lidovečtí kandidáti, případně kandidáti s lidoveckou podporou uspěli v devíti obvodech. Starostové zvítězili v pěti, ANO ve třech, ODS rovněž ve třech a ČSSD, TOP 09 a Severočeši ve dvou ze 27 obvodů.

Neúspěch ČSSD dokládá například to, že Zdeněk Škromach prohrál s lidovkyní Annou Hubáčkovou 33,2 procenta ku 66,8 procenta, Mládek s Jaroslavem Větrovským z ANO 39,5 procenta ku 60,5 procenta.

V Mostě Šlégr získal 29,18 procenta, zatímco Alena Dernerová ze Severočeši.cz 70,81 procenta.

Za ČSSD bodovali pouze Jan Žaloudík v Brně a Jaromír Strnad v Kutné Hoře.

Neuspěl i společný kandidát ČSSD a Strany zelených filozof Václav Bělohradský, který prohrál v Praze 6 s kandidátem TOP 09 Jiřím Růžičkou. Ten získal 72,06 %, Bělohradský 27,93 %.

Foto: Novinky.cz s použitím ČTK

Výsledek senátních voleb - č. 4 - Most

Do horní komory se neprobojovala další známá jména.V Karlových Varech prohrál známý žokej Josef Váňa, kandidující za ANO. Porazil ho Jan Horník (STAN). Exministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) prohrála s lidoveckým kandidátem Ladislavem Kosem, ačkoli první kolo před týdnem vyhrála. Překvapivě v Brně neuspěl bývalý jihomoravský hejman lidovec Stanislav Juránek, kterého porazil Jiří Dušek z ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám