Hlavní obsah

Vyjednávání o jihomoravské koalici se snaží rozbít dopis údajných členů TOP 09

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání o nové jihomoravské krajské koalici se snaží narušit dopis kolující na internetu. Kritizuje vedení regionální TOP 09 za to, že chce vstoupit do koalice, v níž by byl hejtmanem lídr vítězné ANO Bohumil Šimek.

Foto: archiv

Dopis, který koluje na internetu.

Článek

Dopis, který má Právo k dispozici, je adresovaný šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi a jeho autoři, jejichž jména nelze přečíst, v něm kritizují předsedu jihomoravské TOP 09 Jana Vitulu a šéfa strany v Brně Jaroslava Kacera.

Autoři uvádějí, že Vitula s Kacerem na jejich dotazy ohledně podoby jihomoravské krajské koalice nereagují. Žádají, aby se vedení strany jejich jednáním zabývalo a pokud se situace nezmění, požadují rezignaci Vituly i Kacera.

S obsahem dopisu údajně souhlasí členové devíti organizací TOP 09 z jednotlivých brněnských městských částí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihomoravském kraji

„Ve čtvrtek jsme měli společné jednání. Bylo na něm asi 30 lidí. Nikdo náš postup při vyjednávání o koalici nekritizoval,“ řekl Právu Vitula. Totéž uvedl brněnský předseda strany Kacer.

Jednání o koalici pokračují

Vitula netuší, kdo dopis napsal. Možná jej prý vytvořil „někdo, kdo chtěl být členem koalice a nedostal se do ní“. O dalším postupu TOP 09 při dojednávání jihomoravské koalice se budou členové strany radit již v pondělí. Ve čtvrtek je čeká jednání s nejvyšším vedením strany.

Vitula i Kacer nevidí problém ve spolupráci s ANO a nevadí jim, pokud by obsadilo post hejtmana. „ODS řekla, že s námi do koalice nepůjde. Pokud chceme vůbec nějakou krajskou koalici mít, nemůže být TOP 09 nečinná,“ zdůraznil Vitula. Kacer se domnívá, že jiný pohled na kraje může mít nejvyšší vedení strany a jiný její krajští zástupci. „Politika je o lidech, a pokud jsou koaliční partneři slušní, nemá cenu jednání o koalici blokovat,“ uvedl.

Lidovci zatím zůstávají mimo

TOP 09 šla do krajských voleb v jednom bloku s hnutím Žít Brno. Vše nasvědčuje tomu, že krajskou koalici vytvoří ANO, ČSSD, Starostové pro jižní Moravu a právě blok TOP 09 s Žít Brno, který bude mít čtyři mandáty v zastupitelstvu. Celkem by měla mít nová koalice 34 z 65 křesel v zastupitelstvu. TOP 09 by měla mít v radě kraje jedno křeslo.

Pokud z jednání o koalici TOP 09 odstoupí, ANO patrně vyzve ke spolupráci lidovce. KDU-ČSL sice dosud vedla Jihomoravský kraj v koalici s ČSSD, nyní ale vše nasvědčuje tomu, že v nové krajské koalici již nebude a skončí v opozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám