Hlavní obsah

Babiš zavelel jihočeskému ANO a zachránil Zimolu

Právo, Vladimír Vácha, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská koalice na jihu Čech je po obratu v noci na pátek zřejmě hotova. Poté, co to vypadalo, že vítěze voleb Jiřího Zimolu obejde ANO a spolčí se například s ODS, podle informací Práva zasáhl šéf ANO Andrej Babiš - sešel se s hejtmanem Zimolou a šéfkou jihočeského ANO Radkou Maxovou, kterou přesvědčil, aby ČSSD nevyšachovala.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Andrej Babiš a Jiří Zimola

Článek

Podle hejtmana přesná podoba příští koalice ještě není jistá. „Žádná koalice ještě utvořená není, protože si hnutí ANO vyžádalo čas do neděle, kdy se sejde jejich krajské předsednictvo. To se musí rozhodnout, zda přijme naši nabídku na vytvoření středolevé koalice bez ODS, nebo zda utvoří jinou variantu koalice bez vítěze voleb, ČSSD, ke které je zvou právě ODS a TOP 09,“ napsal Zimola Právu.

Pokud vznikne koalice ČSSD (15), ANO (12) a hnutí Jihočeši 2012 (4), bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 31 hlasů. V řadě případů bude moci počítat asi i s tichou podporou komunistů, kteří získali sedm mandátů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihočeském kraji

Babiš Zimolu několikrát veřejně už předvolbami vychvaloval za to, jak řídí krajské nemocnice, které podle ministra financí hospodaří nejlépe v republice.

Jihočeské ANO to nevidí tak jasně

Volební lídr ANO Maxová Právu schůzku Babiš–Zimola potvrdila. Osobně si však nemyslí, že je definitivně rozhodnuto, že třetím partnerem pro společnou koalici s ČSSD budou Jihočeši.

„Myslím si, že to není tak jednoznačné. O tom musí rozhodnout krajské předsednictvo,“ řekla Maxová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně jihočeské krajské organizace ANO Radka Maxová.

Rozhodujícím impulzem pro to, že jihočeské ANO vzalo na milost Jihočechy, byla právě schůzka Babiše se šéfem jihočeské ČSSD Zimolou. Pondělní oficiální schůzka vyjednávacích týmů ČSSD a ANO by měla být už jen formalitou.

ČSSD by měla udržet i náměstky

Obroušeny jsou asi také hrany u rozdělení kompetencí. Zdroj blízký vedení ANO Právu řekl, že soc. dem. by si měli mimo hejtmana podržet i posty náměstků. Ve vedení kraje tak asi usedne dosavadní náměstek Jaromír Slíva a současná první zástupkyně hejtmana Ivana Stráská. Její kompetence za resort zdravotnictví a sociálních věcí by se ale měly rozdělit. Stráské by měla zůstat odpovědnost za zdravotnictví a na 1. vicehejtmana či vicehejtmanku za ANO by měly přejít kompetence za sociální oblast.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Maxová připustila, že pokrok nastal v rozdělení kompetencí, kde by opravdu mohlo dojít k rozdělení resortu sociálního a zdravotního na dva, a sociální by připadl hnutí ANO. „To rozdělení, o němž vy víte, bude jen za určitých podmínek, nebude to tak jednoduché, jak si sociální demokracie myslí,“ dodala Maxová.

Ještě ve čtvrtek to vypadalo, že ANO vítěznou soc. dem. obejde a na koalici se dohodne s ODS, koalicí Pro jižní Čechy a Jihočechy. Dohromady by měli z 55členného zastupitelstva 29 křesel. [celá zpráva]

Silný Zimola Babišovi vyhovuje

Pro Babiše je Zimola coby hejtman strategicky výhodný. Už jen proto, že ANO bude moci dál kritizovat soc. dem. za to, že ho v krajích obchází, i když hnutí vyhrálo (v případě, že by se v jižních Čechách zachovalo hnutí vůči ČSSD stejně, šla by taková kritika těžko).

Jenže Babiš může mít i další důvody. Zimola, který patří k vnitrostranickým oponentům premiéra a šéfa soc. dem. Bohuslava Sobotky, by coby úspěšný hejtman byl uvnitř ČSSD mnohem silnější hráč. Sám se netají tím, že by chtěl mít poradní hlas v grémiu strany.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Původně se ještě nabízela v kraji koalice na vládním půdorysu s lidovci, tu však odmítlo ANO s tím, že má s touto stranou špatnou zkušenost z vládní i komunální úrovně.

Reklama

Související články

Zimola: Nechci zvedat prapor proti Sobotkovi

Jihočeská ČSSD dokázala i přesto, že se sociálním demokratům v ostatních krajích kromě Vysočiny nedařilo, obhájit vítězství z posledních voleb. Lídr jihočeské...

Výsledek voleb v Jihočeském kraji

Vítězem voleb v Jihočeském kraji se stala strana ČSSD se ziskem 22,55 procent hlasů. Lídrem kraje je Jiří Zimola (ČSSD). Strana tak obhájila svůj úspěch...

Výběr článků

Načítám