Hlavní obsah

ČSSD pro vyšší daně firmám. Co na to Babiš?

– Praha • Aktualizováno
Právo, Karolina Brožová

Ve vládní koalici se rýsuje další spor mezi hnutím ANO a ČSSD. Sociální demokracie se vrací k myšlence zvýšit v budoucnu daně firmám, a to i přes současný příznivý vývoj státního rozpočtu a nadějné vyhlídky v roce 2017. ČSSD nevěří, že zavedení elektronické evidence tržeb přivede do státní kasy 18 miliard korun, jak slibuje ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) na archivním snímku

Článek

Právu to řekl první místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec.

„Je potřeba řešit daňový systém. My masivně čerpáme finanční prostředky z dotací, ale ty dotace během pěti let skončí. Jestli do té doby Česká republika nezmění daňový systém, tak za pět let bude financování státního dluhu i provozu státu téměř nemožné,“ řekl Chovanec.

„My se budeme muset vrátit k debatě o zvýšení daní právnických osob, o zvýšení sektorových daní. Je to dokonce v koaliční smlouvě. Musíme se bavit i o tom, že máme velmi nízké mzdy. Že Česká republika sice má nízkou nezaměstnanost, ale za cenu velmi nízkých mezd,“ dodal.

Babiš nesouhlasí

„Jsem proti zavedení sektorové daně. Při zavedení by to dotčené subjekty přenesly na občany. U daní pro firmy by to bylo obdobné, že by to mohlo dopadnout na platy zaměstnanců,“ namítl na Chovancova slova pro Právo Babiš.

„Nezvyšujeme daně, naopak je snižujeme a vracíme lidem slevy na dani, které jim vzal (předchozí ministr financí Miroslav) Kalousek. Naše filozofie je daně lépe vybírat. Chceme narovnat podnikatelské prostředí, aby všichni podnikali za stejných podmínek. To znamená, aby platili daně. Proto jsme zavedli daňovou Kobru, kontrolní hlášení a zavádíme EET,“ dodal Babiš.

ANO chce prý bojovat za zavedení reverse charge, tedy aby povinnost přiznat a zaplatit daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění měl příjemce, a restrukturalizaci finanční správy.

Kdy jindy zvyšovat daně, než když se daří?

Podle ministra je na zvyšování daní nejlepší čas právě nyní. „Kdy jindy zvyšovat daně, než když je konjunktura a když se daří a firmy jsou schopny jedno nebo dvě procenta překousnout? Ekonomické poklesy se cyklicky opakují a v době krize se velmi složitě daně zvyšují. Teď je doba se o tom bavit a připravit to v horizontu jednoho nebo dvou let,“ míní Chovanec.

Obává se, že z elektronické evidence tržeb 18 miliard korun do státní kasy nepřiteče. „Z České republiky každý rok odcházejí stovky miliard korun na dividendách a dalších skrytých poplatcích.  Je potřeba se bavit co s tím,“ dodal Chovanec.

ČSSD bude hledat partnery

Snaha přivést více peněz do státního rozpočtu je podle ministra nutná. Zdůraznil, že se sice od ledna důchody v průměru zvýší o 300 korun, ale někteří penzisté dostanou více jen o 120 korun. „Musíme se bavit, co s těmi důchody udělat a jak přidat těm, kteří pobírají ten nejnižší důchod, aby dosáhli na životní úroveň, kterou si zaslouží,“ podotkl ministr.

Pro ČSSD může být podle Chovance problém najít po volbách partnery, kteří se na to dívají stejně. Hnutí ANO v minulosti zvyšování daní firem odmítlo. „Zaznívají naopak hlasy o snižování daní, řízení státu jako firmu. Pokud budu řídit stát jako firmu, tak vše nevýdělečné zruším. Zdravotnictví, veřejnou dopravu,“ dodal Chovanec.

O zavádění sektorové daně pro banky se hovořilo už při sestavování vládní koalice v roce 2013. Proti návrhu se stavěli ekonomové, kteří se obávali, že daň nakonec zaplatí klienti a zákazníci v podobě vyšších poplatků. Babiš nakonec koalici slíbil, že zvýší příjmy státu tím, že budou lépe vybírat daně.

Když loni ČSSD otázku zvýšení daní firmám o jedno až dvě procenta vytáhla, Babiš jim doslova vzkázal, „že si ČSSD bude muset najít nového koaličního partnera“.

Ve volebním programu v roce 2013 ČSSD uvedla: „Daň z příjmu právnických osob zvýšíme o 1 až 2 procentní body a bude zavedena druhá sazba ve výši 25–30 % pro velké firmy v energetickém, telekomunikačním a finančním sektoru.“

Anketa

Jste pro zvýšení daní pro firmy, jak navrhuje ČSSD?
Ano
15 %
Ne
85 %
Celkem hlasovalo 3511 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám