Hlavní obsah

Plzeňský kraj nepovede vítězné ANO, ale koalice vedená sociálními demokraty

Právo, Ivan Blažek
Plzeň
Aktualizováno

Hnutí ANO, vítěz voleb v Plzeňském kraji, tamnímu hejtmanství vládnout nebude. Vyšachovala je ČSSD, která skončila druhá, spolu s ODS - ta byla třetí. Hejtmanem bude sociální demokrat Josef Bernard, někdejší generální ředitel plzeňské Škody Transportation.

Josef Bernard (ČSSD), budoucí hejtman Plzeňského krajeVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

V radě budou ještě další dvě strany – Starostové a Koalice pro Plzeňský kraj. Memorandum o spolupráci koaličních stran jejich představitelé podepíší v úterý v deset dopoledne v budově krajského úřadu.

ČSSD bude mít v devítičlenné krajské radě post hejtmana a další tři křesla, tři posty získá ODS, po jednom obě menší strany.

Domluvené koalice v krajích

FOTO: David Ryneš, Novinky

„V nejbližší době, v řádu dnů nebo spíše týdnů, bude dojednána koaliční smlouva,“ uvedl Bernard po podpisu memoranda. „Jsem velice rád, že se podařilo sestavit koalici, která je prakticky totožná s tou ve městě Plzni,“ podotkl Bernard, který od toho očekává lepší spolupráci mezi hejtmanstvím a radnicí západočeské metropole.

V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít vládnoucí koalice těsnou většinu 23 křesel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Plzeňském kraji

V Plzni se podobný scénář odehrál před dvěma lety - i tehdy v komunálních volbách vyhrálo ANO, skončilo ale v opozici.

Je to politický boj, přiznává budoucí hejtman

Na otázku Práva, zda je férové, aby vítěz voleb, tedy hnutí ANO, opět zůstal mimo hru, Bernard odpověděl: „Jde o politický boj. Jakoby fér to je, my jsme dali dost prostoru k tomu, aby se ANO pokusilo vládu sestavit. Asi to nešlo, tak jsme se o to pokusili my a byli jsme úspěšní.“

„Je to nějaká forma demokratického postupu, ale také je to signál voličům,“ řekl Právu Miloslav Zeman, krajský lídr ANO. O podpisu memoranda se dozvěděl až od redaktora Práva. „Doufám, že si to voliči budou pamatovat při parlamentních volbách. Měli by si to pamatovat,“ dodal Zeman. Hnutí bude podle něj stát o obsazení funkce šéfa kontrolního výboru.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Budoucí hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD)

V opozici skončila také TOP 09. „Čekal jsem to, nikdo s námi nejednal,“ sdělil lídr „topkařů“ Richard Pikner. Mimo hru zůstala Koalice SPD SPO a také komunisté, kteří seděli v dosavadní radě. Bernard spolupráci s nimi opakovaně vyloučil.

Reklama

Související články

Výsledek voleb v Plzeňském kraji

V Plzeňském kraji se na prvním místě umístila strana ANO 2011 se ziskem 21,52 procent hlasů. Lídrem je Miloslav Zeman (ANO). Druhé místo obsadila ČSSD se...

ANO zřejmě vyšachují i v Plzeňském kraji

Plzeňský kraj bude mít téměř jistě čtyřčlennou koalici složenou z ČSSD, ODS a dvou uskupení. Hejtmanský post si zřejmě udrží socialisté, kteří dosud vládli...

Výběr článků

Načítám