Hlavní obsah

Okamura ve volbách překvapil, jeho strana se dostane do deseti krajů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek a sobotu se v Česku konaly krajské a první kolo senátních voleb. Patrně jejich největším překvapením se stal Tomio Okamura a jeho strana Svoboda a přímá demokracie (SPD). Ta sama i ve spojení se Stranou práv občanů (SPO) dostala své zástupce do deseti krajských zastupitelstev.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Článek

Volební modely naznačovaly, že Okamurova SPD u voleb příliš valně nedopadne. Například podle červnového průzkumu by získala pouze dvě procenta. [celá zpráva]

Sobotní sčítání hlasů však ukázalo, že bude vše jinak. Více než pětiprocentní podíl získaly strany SPD a SPO v Karlovarském, Jihomoravském, Královéhradeckem, Libereckém, Olomouckém, Plzeňském, Ústeckém, Zlínském, Moravskoslezském kraji a na Vysočině.

Stejně hlasů jako ODS

Například ve zmiňovaném Moravskoslezském kraji dostaly strany SPD a SPO dohromady více hlasů než konkurenční ODS (7,02 % vs. 6,93 %).

„Moc děkuji za vaši skvělou podporu v krajských volbách. Jsem rád, že jsme dokázali tento výsledek, který jasně ukázal, že naše hnutí SPD má jasné a pevné místo na politické scéně v České republice,“ vzkázal voličům Okamura po sečtení všech výsledků.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Moravskoslezském kraji

Podotkl zároveň, že voliči dali v krajských volbách jasně najevo, co si o současné politice myslí. „Občané si přejí změny v přímé demokracii, přeji si suverénní Českou republiku, která nepodléhá diktátu Evropské unie,“ doplnil Okamura.

Strategický partner

Velkým překvapením je úspěch SPD a SPO i pro politology. Josef Mlejnek poznamenal, že určitou přitažlivost má pro voliče i samotný Okamura. "Z antiimigračních stran byl viditelný, měl prostředky, které investoval do kampaně," uvedl pro ČTK Mlejnek.

Další politolog Jan Kubáček zase upozornil, že z lídra SPD se stává po sečtení sobotních výsledků poměrně strategický partner. "Koalice budou mnohem pestřejší a dá se očekávat, že budou mnohem křehčí. Právě Tomio Okamura, někde zase naopak komunisté nebo lidovci, mohou být takovou pojistkou budoucího fungovaní," konstatoval Kubáček.

Další reakce politologů naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám