Hlavní obsah

Babiš, Kalousek, Filip. Politici se k urnám vydali mezi prvními

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

S otevřením volebním místností dorazili k urnám první voliči. Zařadil se mezi ně i vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš, který s partnerkou hlasoval v Průhonicích, či předsedové KSČM a TOP 09 Vojtěch Filip a Miroslav Kalousek.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš odvolil v Průhonicích Video: Novinky

 
Článek

„Samozřejmě že volila hnutí ANO,“ smál se Babiš při dotazu, komu dala jeho družka hlas. „Očekávám, že nám dají občané šanci jim ukázat, že bychom mohli dokázat řídit kraje podstatně lépe, transparentněji a úsporněji,“ prohlásil Babiš poté, co odvolil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš volil i s partnerkou (vlevo) v Průhonicích.

Zopakoval, že za úspěch by považoval vítězství v pěti krajích. „Asi to bude těsný souboj,“ podotkl. ČSSD ho prý překvapila svojí negativní kampaní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš před volební místností

Babiš také řekl, že pro hnutí ANO to jsou důležité volby. „Napoví tomu, jaké máme šance v budoucnu,“ míní ministr financí.

Filip se opřel do Babiše

Předseda KSČM Vojtěch Filip byl v pátek krátce po druhé odpoledne mezi prvními voliči v českobudějovickém volebním okrsku na sídlišti Vltava. Poté, co vhodil hlas do volební urny, Právu řekl, že KSČM minimálně udrží své pozice v krajích z minulých voleb. Během čtvrteční televizní debaty byl prý velmi nepříjemně překvapen vyjádřením ministra financí Babiše.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Místopředseda Sněmovny a předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip odevzdal hlas ve volební místnosti v Českých Budějovicích.

„Zarazilo mě, že jednak nechtěl důvěřovat samosprávě v krajích, a za druhé, že jeho postoje ukazovaly na to, že by rád centralizoval svou moc,  a to je podle mého soudu nejen pro občany České republiky, ale i pro politickou scénu nebezpečné. Když se podíváme na její vývoj v sousedním Polsku, ale i v některých dalších zemích, tak oligarchizace politiky, případně přílišná centralizace neprospívá tomu, aby občané měli větší důvěru v politiku,“ konstatoval Filip.

Jde o svobodu, burcoval Kalousek

Kalousek volil mezi prvními na Základní škole v Bechyni. Podle něho jsou tyto volby i o svobodě.

„Nejsou to volby druhé kategorie, jak se často říká. Kompetence krajských zastupitelů často ovlivňují komfort našeho života veřejnými službami od rána do večera. Jsou to také volby, kde mohou občané vyjádřit svůj názor, zda si přejí další posun k autokratičtějšímu řízení společnosti, ke státu a samosprávám, které vystupují buď jako servis, což bychom si přáli my, nebo jako vrchnost, což tady zavádí nové pořádky. Tyto volby mohou tedy rozhodnout i o naší svobodě,“ prohlásil Kalousek.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Předseda TOP 09 volil v pátek v domovské Bechyni,

Výsledek TOP 09 tipovat nechtěl. „Čísla vám neřeknu, ale vím, že máme velice kvalitní kandidáty, a věřím, že jim voliči dají důvěru,“ doplnil Kalousek.

Schwarzenberg věří v úspěch TOP 09

Volit šel v pátek odpoledne v Sýkořicích na Rakovnicku také čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Když hodil obálku do urny, komentoval: „V Rakousku bychom měli průser. Tady se ty obálky taky nelepí.“ Narážel tím na problémy při volbě rakouského prezidenta.

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg volil v Sýkořicích Video: Václav Toman, Novinky

Schwarzenberg věří, že TOP 09 nedopadne úplně špatně. „Myslím, že to nebude velký vzestup, ale mám pocit, že jsme stabilizovaní a polezeme nahoru. V posledních týdnech jsem drandil po krajích, někde jsme měli docela dobré ozvěny,“ řekl. Jak volby dopadnou, nechtěl předjímat. „Předpokládám, že ANO nějaké hejtmany stihne, ale mám také dojem, že už je trošku před vrcholem,“ řekl.

Bělobrádek věří, že lidovci získají více mandátů

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek věří, že lidovci v krajských volbách posílí a získají více mandátů než v roce 2012. Posílit chtějí také v senátních volbách. V minulých krajských volbách získala KDU-ČSL 61 křesel v krajských zastupitelstvech, v senátních volbách obhajují lidovci tři místa.

BEZ KOMENTÁŘE: Bělobrádek věří, že lidovci získají více mandátů

„Určitě chceme posílit ve všech krajích, kde máme doposud šedesátku zastupitelů a také v  Senátu,“ řekl Bělobrádek. Preference podle něho přisuzovaly lidovcům dva až tři hejtmany. „Nyní nemáme žádného, takže i jeden bude úspěch,“ řekl. Bělobrádek usiluje o zvolení do krajského zastupitelstva na druhém místě kandidátky Koalice pro Královéhradecký kraj, kterou kromě lidovců tvoří Hradecký demokratický klub (HDK) a Volba pro město (VPM).

Hašek výsledek tipovat nechtěl

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) odvolil v základní škole v brněnské Kotlářské ulici, kousek od svého bydliště. Jak uvedl, volební den hodlá trávit především v kruhu nejbližších a až do soboty se pokusí pokud možno na volby nemyslet.

Hejtman Hašek věří, že ke krajským volbám přijde více lidíVideo: Jaroslav Homola, Právo

„V první volební den je navíc svátek Justýny, tak se jmenuje i moje dcera. Míním se jí v její sváteční den maximálně věnovat,” uvedl Hašek. Výsledek voleb odmítl tipovat. Věří, že letos ke krajským volbám přijde víc lidí než minule. Před čtyřmi lety přišlo 37,76 procent, Hašek očekává kolem 40 procent.

Někteří lidé šli volit brzy kvůli dalším povinnostem. „Pospíšila jsem si letos, protože odjíždím za dcerou do Plzně a nechci při volbách absentovat. Nikdy jsem to zatím neudělala, protože si myslím, že nejít k volbám je hloupé,” svěřila se Právu starší žena, která přišla mezi prvními volit do jedné z volebních místností na ZŠ v ulici 8. května v centru Olomouce.

Krajské a senátní volby v Praze 6Video: Novinky

„Dala jsem svůj hlas jedné ze stran zastoupených ve Sněmovně,“ dodala.

BEZ KOMENTÁŘE: První voliči v Ostravě přicházejí volitVideo: Pavel Karban, Novinky

Na radnici v Moravské Ostravě dorazilo během první hodiny k volbám několik desítek lidí. Tvořily se i fronty.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Reklama

Výběr článků

Načítám