Hlavní obsah

Židovská obec v šoku: Soutěžící dětský tým si říkal Cyklon B 

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skandování „Do toho, Cyklon B, do toho, Cyklon B“ slyšeli návštěvníci pražského turnaje v přehazované pro děti z dětských domovů, který pořádala ING Bank Fond Nadace Terezy Maxové dětem. Jeden ze soutěžních týmů se jmenoval stejně jako smrtící plyn, kterým zabíjeli nacisté v táborech smrti své oběti. U organizátorů dětské soutěže tento název prošel.

Tomáš Jelínek, bývalý předseda Židovské obce v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Představitelé židovské komunity i Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) jsou šokováni.

Nikomu to nepřišlo divné

„Moje dcera se turnaje pravidelně účastní a upozornila mě na to. Je to opravdu prospěšná a dobrá akce pro děti, ale překvapuje mě, že tohle nikdo z pořadatelů nezastavil. Nikomu to nepřišlo divné. Paradoxní je, že tento tým hrál mimo jiné proti partě romských kluků,“ řekl Právu bývalý předseda Židovské obce v Praze Tomáš Jelínek, který vše zveřejnil v Židovských listech. I Romové byli Cyklonem B hromadně zabíjeni.

Nad chováním pořadatelů se pozastavilo i ČSBS. „Chyba s názvem Cyklon B pro dětské sportovní družstvo je především věcí dospělých a jejich nevzdělanosti a nebál bych se užít i termínu hlouposti. V čase, kdy je řada věcí kolem nás vyhrocených, zastavujeme se i u detailů, které se zdají nedůležité, aby z nich pak narostly velké a nebezpečné věci,“ uvedl místopředseda ČSBS Emil Kulfánek.

Turnaj Ruku na to! pro děti z dětských domovů z celé České republiky pořádá ING Bank Fond Nadace Terezy Maxové dětem už čtvrtým rokem. V soutěži soupeřilo několik družstev, v kategorii dětí ve věku starších třinácti let obsadil druhé místo právě Cyklon B z Dětského domova Dolní Počernice. Návštěvníci mohli od moderátora slyšet, že porazil Šmouly či Pantery.

Děti jely bez pedagogů

Jindra Machačová, předsedkyně fondu, který turnaj pořádá, se za užití nevhodného názvu při sportovním klání omluvila. Stejně se zachoval ředitel počernického dětského domova Martin Lněnička, jehož svěřenci se turnaje zúčastnili.

„Mrzí mě to. Do soutěže jsem tým přihlásil pod názvem DDDP. Vedl ho plnoletý kluk, který jej po cestě na turnaj změnil. Hned jak jsem se to dozvěděl, chtěl jsem to napravit, ale bylo už pozdě. Vzhledem k tomu, že se turnaje zúčastnily děti starší šestnácti let, jely samostatně, bez pedagogického dozoru,“ vysvětlil Právu Lněnička. Podle jeho slov čeká chlapce z domova poučení a seznámení s historií. O jiném trestu neuvažuje.

Na podobné chování doplatil i student Střední odborné školy v Březnici, který dal na sociální síť Facebook před několika měsíci upravenou fotografii učitelského sboru v nacistických a sovětských uniformách a doprovodil to komentářem „Sbor dozorčích pracovníků pracovního tábora Březnice“. Škola ho za to vyloučila, soud však její rozhodnutí zrušil, protože student nedostal šanci se obhájit.

Reklama

Výběr článků

Načítám