Hlavní obsah

Babiš: Sobotka je silný předseda i díky mně

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uchopil ČSSD, pochválil překvapivě svého koaličního partnera ministr financí Andrej Babiš. Lídr hnutí ANO v rozhovoru pro Novinky řekl, že Sobotka je silným předsedou soc. dem. i díky němu.

Babiš: Moje noviny jsou nezávislé. Koupil jsem si je za svoje zdaněné peníze.Video: Vaclav Toman, Novinky

 
Článek

Nedávno jste na sociální sítě přidal fotografie s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem, navíc také video, ve kterém jste s ním zápasil. Co jste mu za to dal, aby se s vámi popral?

Nedal jsem mu za to nic. Je to akce Sporťáček, což je akce, kterou podporuji už tři roky. Tento rok se povedlo, že tam přišli známí sportovci. Chodí tam víc a víc lidí, celé rodiny. Já jsem se zúčastnil v Ostravě, tam byl dokonce Jaromír Jágr, v Brně byli Honza Železný a David Moravec a v Plzni byli olympijský vítěz Krpálek a Gabriela Koukalová. Tak samozřejmě když přijdou takoví sportovci, tak to zatraktivní tu akci.

Vy se s nimi pak vyfotíte a dáte si to na Facebook. Myslíte, že to přitáhne voliče? Nebo proč to děláte?

Tak jako samozřejmě jsem rád, že tito lidi se mnou nemají problém. U nás je to takové zvláštní, není to jako v USA. Tam je normální, že herci nebo sportovci veřejně podpoří Trumpa nebo Clintonovou. U nás to není zvykem. Vím, že Richard Krajčo s tím má velký problém. U nás když nějaký sportovec nebo i herec podpoří politika, tak je hned předmětem útoků. Snažím se zůstat normální a nebýt nějaký politik, který se straní veřejnosti nebo těchto věcí. Jestli nám to pomůže ve volbách, to nevím. Není to za tím účelem.

Babiš: V krajích je hrozně korupce. S tím má ČSSD zkušenosti.Video: Novinky

Pročítala jsem si komentáře pod těmi fotografiemi se sportovci, a někdo tam vytýkal, že by bylo možná lepší, kdybyste se vykašlal na focení s populárními osobnostmi a spíše objížděl hospody a vysvětloval EET.

Ale to dělám. Potkávám se s podnikateli, dělali jsme teď konferenci v Brně, bylo tam asi 28 vystavovatelů, měla obrovský úspěch, přišlo tam asi tisíc lidí. Chceme to zopakovat teď 26. října v Praze a ještě 4. listopadu. Na tom přece nic není, když navštívím Sporťáčka, kterého ze svých peněz podporuji, je tam moje nadace. Takže já si určitě nedělám kampaň za veřejné peníze, jako to dělají například někteří hejtmani.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek navrhl novelu zákona, aby se evidence odložila o dva roky, aby platila pro všechny stejně. Tvrdí, že rozdělení do čtyř fází je nespravedlivé. Jak se na to díváte?

Všichni jsou připraveni, že to začne. Samozřejmě probíhají různé negativní zprávy. Dokonce jsme zjistili, že někdo na internetu avizoval, že přestane podnikat, a potom jsme zjistili, že ten subjekt ani neexistuje. Očekáváme, že tam bude spousta dezinformací, ale naši lidi vědí, že je to v Evropě normální, že se tržby evidují. Samozřejmě je u nás obrovská šedá ekonomika, podle Českého statistického úřadu 160 miliard tržeb není evidováno. My jsme v rámci koalice vedli velmi složitou debatu. Nevidím v koalici nějakou chuť to měnit, nebylo by to dobré.

Jaké máte teď v koalici vztahy?

Když se setkáváme, tak se tváříme normálně. Teď jsme byli v Bratislavě, to byla taková odpočinková vláda.

Já vám něco přečtu: „Nedovolte nikomu udělat z vašeho kraje firmu.“ Víte, čí je to billboard?

ČSSD předpokládám.

Viděl jste ho?

Neviděl. Ale ti lidi netuší, co je firma. Rodinná firma je ideální uskupení lidí, kde je spoluzodpovědnost, solidarita, všichni tahají za jeden provaz, nedělají si podrazy jako v politice. Hlavně firma má fungovat s péčí řádného hospodáře a transparentně, ale právě kraje tak nefungují. Je tam hrozně moc korupce, s tím má ČSSD spoustu zkušeností přes pana Ratha, Rozbořila, pana Haška, pana Nováka. Teď v Hradci Králové zasahovala policie. Je to taková obrana, ČSSD se snaží podsouvat, že chceme něco privatizovat. My nechceme nic privatizovat. Možná sociální demokracie myslí na firmu OKD, kterou zprivatizovala, a nechali to vytunelovat jejich kamarádem Bakalou, který tam vzal asi 120 miliard.

Zmiňujete moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka – premiér mu po verdiktu soudu gratuloval, že se nenechal zastrašit hnojometem Andreje Babiše.

Tak pan premiér má kolem sebe tu známou marketingovou agenturu, má kolem sebe lidi, kteří mu asi radí. Nevím, kdo je to ten hnojomet, jestli jsem to já osobně, moc jsem to nepochopil. Pro mě je pan hejtman Novák ztělesněním netransparentnosti, je to dokonce gambler podle České televize, je to člověk, který si telefonoval s ostravským kmotrem Dědicem 5700krát. Je to člověk, který má velký majetek, který nikdy nemohl vydělat poctivě. Dělal tam různé netransparentní kšefty. Je to pro mě jeden ze symbolů korupce v krajích. Jména Hašek a Novák – já se divím panu premiérovi, že vůbec takové lidi má v ČSSD. On je dneska silný předseda, on skutečně uchopil tu stranu – i díky mně – v říjnu 2013. Kdybych byl takový ten politik, tak jsem to mohl krásně rozehrát a říct – jo, já budu jednat s Haškem o vládě i se Sobotkou, mohl jsem to rozstřelit.

To je snad poprvé, co chválíte premiéra Sobotku, že je silný předseda.

No ano, on to má v rukách. Ale on se vymlouvá na demokratické procesy ve straně. Podle mě kdyby chtěl, tak se Haška a Nováka zbaví. Já bych s takovými lidmi nedělal. Kdyby mě Faltýnek podrazil tak, jak podrazil Hašek Sobotku – ten puč, jak lhal, a dneska se tam objímají. Hlavně tihle lidi si zprivatizovali kraje. Hašek mi zakazuje navštěvovat nemocnici ve Vyškově. Tihle hejtmani dělají ČSSD negativní reklamu.

Babiš: Střet zájmů? Každý ví, že je to zákon proti mně.Video: Novinky

Platí, že byste za úspěch ve volbách považoval vítězství v pěti krajích? Není to málo na to, kolik vám připisují průzkumy?

Já ty průzkumy beru s rezervou. Je plno nerozhodnutých voličů.

Bude jedním z témat migrační krize?

Nevím. My to máme taky v programu. Ale pro mě je hlavní téma dopravní dostupnost a obslužnost a jak kraje fungují. Lidi by měli vědět, za co lidi peníze utrácejí.

Když zůstanu u té migrace – ministr vnitra Chovanec včera uvedl, že ČR už do konce roku nepřijme žádného migranta. Jednali jste o tom na vládě?

Pan Chovanec asi změnil názor. Předtím říkali, že musíme respektovat, co jsme odhlasovali, ale to byly jiné časy, jiná doba. Dozvídám se to od vás, asi se něco změnilo. Vícekrát jsem poukazoval na to, že si máme brát příklad z Maďarska, ze Slovenska.

Není trochu pokrytecké kritizovat uprchlíky, když vaše firmy platí desítky tisíc korun Muslimské obci za halal licence?

To je nesmysl, to platí všechny české firmy, které vyvážejí sušené mléko do Libanonu. To s tím nemá nic společného, stejně tak je to pro košér.

Ale když to tak řeknu, tak vy na těch halal produktech vyděláváte.

Ale vy na tom taky vyděláváte. Když za to firmy platí daně, jde to do rozpočtu. Je to jen certifikát, nějaké pravidlo, to s tím nemá nic společného. Nekritizuji muslimy. Žil jsem pět let v Maroku, kde jsem se musel přizpůsobit jejich zvykům. Nejedl jsem vepřové, moje žena nemohla chodit odhalená. Oni nám vnucují svoji kulturu v Evropě. O tom se bavím. O imigrantské strategii Evropy, která je neschopná to řešit a tvrdí, že to Turecko vyřeší. Teď jsem zjistil, že s tím Tureckem ani neexistuje dohoda, že to není podepsané, že to je jenom per huba dohoda. Takže my tam dáme tři miliardy eur na základě nějakého jednání paní Merkelové s Erdoganem. Takže to nemá nic společného. To mají všechny české firmy. To bychom potom mohli říct, že nebudeme vyvážet lustry do Dubaje.

Babiš: Já nic nekumuluju.Video: Vaclav Toman, Novinky

Už jste nějak vyřešil, co uděláte se svými firmami kvůli zákonu o střetu zájmů?

Právníci čekají na finální verzi zákona. Jsem ale překvapený. Všichni tvrdili, že se to týká příštího člena vlády, a moji právníci teď zjistili, že se to týká mě už od 1. ledna 2017.

To bylo uvedeno přímo v pozměňovacím návrhu pana Plíška, že to bude od příštího roku.

Takže to je přímý útok na mě, na moje firmy. Tomu nerozumím. Pokud moje firmy soutěží o dřevo, jediné kritérium je cena, a moje firmy skončily druhé, a dozvídám se to z novin, protože je to malilinký byznys, tak o to hůř ten stát dostane horší cenu, když nebudou soutěžit. Takže tito lidi, celé to politické spektrum demokratické mi upírá právo.

Ale to přece neznamená, že ta firma nemůže soutěžit. V tom zákoně přece je, že ji nesmí vlastnit člen vlády. Dejme tomu, že když to převedete na svěřenecký fond, tak ta firma soutěžit může.

A to se vám bude líbit, když to převedu jako šéf rozpočtového výboru Votava na rodinu? Nechci z těch lidí dělat hlupáky. Všichni vědí, co mám, všichni mě sledují. Dodržuju zákon, nezneužívám tu pozici. Chovám se transparentně, nikdy jsem to nezneužil, naopak moje firmy trpí.

Vy jako ministr financí a zároveň majitel firmy máte jiné informace.

Jaké informace? Nesmysl. To je lež. Není to pravda. Jaké informace mám?

Takže chcete říci, že jako ministr financí se nedostanete k nějakým informacím ohledně zakázek, ke kterým se jiní nedostanou?

Ne. Já o nich nevím. Ani mě nezajímají. Obrat mých firem se státem je 1,75 procenta. Moje firmy odvedly do veřejných rozpočtů za deset let 22 miliard korun.

A vám přijde v pořádku, že člen vlády takhle kumuluje ekonomickou, mediální a politickou moc?

Ale já nic nekumuluju. Mám všechno stejně, jako jsem měl. Všichni to věděli, lidi mě zvolili. Když dnes mají pocit, že udělali chybu, tak mě volit nebudou. Ale ten trend ve světě je úplně opačný. Michael Bloomberg, majitel televize, úspěšný starosta New Yorku. Podnikatel Donald Trump, bankéř Macron ve Francii. Ten trend je úplně opačný. Tihle lidi, kteří v životě nic nedokázali, kteří jenom žvaní tady desítky let a nepostavili ani psí boudu, nechtějí, aby lidi jako já, kteří vybudovali firmu, která zaměstnává 35 tisíc lidí, šli do politiky. Protože oni mají ty svoje kšefty, oni mají tu svoji oligarchii.

Když jste zmínil pana Bloomberga, on média vlastnil mnohem dřív, než šel do politiky. Proč jste si koupil noviny?

Proč jsem si koupil noviny? To je dlouhý příběh, který začal s pomluvami a lžemi Blesku. Samozřejmě ta média – my nemáme ani zákon, že máme právo na omluvu. Když vás někdo poškodí, tak máme dva soudce. Chtěl jsem mít nějaká nezávislá média, ta moje média jsou nezávislá. Každý si může přečíst, co píšou. Dávají tam rozhovory moji nepřátelé, dávají tam komentáře moji nepřátelé. Navíc nevlastním nějakou velkou televizi.

Ale vy jste mi neodpověděl. Proč jste si ty noviny koupil?

Protože to byla podnikatelská příležitost, tak jsem ji využil.

To je ta dlouhá historie?

Ne tak dlouhá historie, o tom napíšu celý příběh. Ale to, že jsem si koupil média, za to může pan Pavel Šafr, který je můj ortodoxní nepřítel. Díky němu, že v Blesku napsal 28 lží a byl jsem čtyřikrát za sebou na první straně, sprosté vymyšlené lži.

Tak jste si koupil média, aby o vás nepsala.

Mě zajímalo, proč se to tak děje. Jak může mít někdo právo, že o vás napíše lži. Kolik lidí mělo problémy... Možná i tu Bartošovou dohnali k sebevraždě.

A co vyřešíte, když si to médium koupíte?

Ale nic nevyřeším. Měl jsem možnost si to koupit, tak jsem si to koupil. A koupil jsem si to za svoje zdaněné peníze.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám